„Ezt a háborút nem lehet megnyerni” - Nyíregyháza vendége volt május közepén Nógrádi György

Nyíregyháza vendége volt május közepén Nógrádi György. A közismert biztonságpolitikai szakértő a Váci Mihály Kulturális Központban tartott előadást rengeteg érdeklődő előtt a nemzetközi helyzetről, kiemelten szólva a szomszédunkban dúló háborúról. Az interaktív, fórumot is tartalmazó előadását követően adott exkluzív interjút szerkesztőségünknek.

Nógrádi György az orosz-ukrán háború kapcsán kérdésünkre kifejtette, csak béke, fegyverszünet lehetséges, ugyanis ezt a háborút egyik fél sem fogja megnyerni, de rengeteg a szenvedés. Mindeközben mind a két fél saját PR-ját csinálja, „pofátlanul hazudik”, ezt látjuk naponta, óránként. Szerinte rendkívül komoly nyugati összefogás van amerikai kezdeményezésre, az ukrán fél annyi fegyvert, lőszert, pénzt kap, hogy valami támadást végre kell hajtaniuk, az oroszok pedig nagyon komoly segítséget kapnak a harmadik világtól, ezen belül Kínától és Irántól.

A tárgyalások folynak

Ez a pillanatnyi állapot bármeddig fennmaradhat, a kérdés az, hogy mikor lesz amerikai-orosz megállapodás, az ukránoknak azt végre kell hajtani. Jelenleg a tárgyalások folynak, megállapodás sajnos még nincs. Török­országban, Egyiptomban, nagyon sok fórumon zajlanak orosz-amerikai egyeztetések, alapvető célként, hogy elkerüljék a 3. világháborút. Kína kőkeményen közvetít a két fél között, az ukránok ezt eddig nem fogadták el, meglátjuk, hogy mi fog történni.

Béketervek

A biztonságpolitikai szakértő kifejtette, az ukrán béketerv lényege, hogy Putyin távozzon, legyenek Oroszország ellen szankciók, Oroszország részekre szabdalása, s minden elfoglalt terület visszaszerzése, ám ez szerinte utópia. – De béketerve van Kínának, öt afrikai országnak Dél-Afrika vezetésével, s a Vatikánnak. Egyre több béketerv van, meglátjuk, mi valósul meg. Az ukrán-magyar helyzet is rossz pillanatnyilag, ki kell egyeznünk abban a percben, ha Ukrajnának véget ér a háborúja, s új külpolitikát kell folytatni. Szomszédunk jelenleg zsarolja a világot, ezen belül próbál minket is zsarolni, addig, amíg a háború tart. Az ukránok bejelentették, hogy a háború után övék lesz Európa legerősebb hadserege. Ha győznek igen, de ezt a háborút nem lehet megnyerni – fogalmazott.

Kína vezető szerepre tör

Nógrádi György úgy látja, a világpolitikának ma három hatalom a főszereplője: első helyen az USA, második helyen Kína, a harmadikon Oroszország. – De Kína gyakorlatilag gazdasági szempontból ma már nagyon sok szempontból erősebb, mint az USA, ugyanakkor azt látni kell, hogy katonailag ma az Egyesült Államok sokkal erősebb, mint Kína. Kína kőkeményen fegyverkezik, korlátlan anyagi forrásai vannak, tehát arra játszik, hogy a trend megforduljon a jövőben. Kína abból indul ki, hogy nekik békére van szükségük ahhoz, hogy a selyemút működjék.

Van támogatottsága a magyar álláspontnak

Nógrádi György szerint a magyar háborúellenes, fegyverszünetet és békét kívánó álláspont és a magyar külpolitika bármeddig tartható. – Itt ma háborúpárti az ellenzék egy része, ezt nem veszik komolyan. A lakosság döntő része, ahogy a kormány, fegyverszünetet és békét akar. Persze nagyon komoly nyugat-európai, amerikai gondolkodás van, hogy Magyar­országot bevigyék a háborúba, ezt a kormány eddig sikeresen elhárította. A magyar békegondolkodásnak óriási támogatottsága van a világban, ma a harmadik világban kb. 150 ország fegyverszünetet, békét akar, rendszeresek már az ukránellenes tüntetések Pozsonyban, Prágában, Lengyelországban, Németországban, tehát egyre inkább az európai lakosság békét akar, miközben Nyugat-Európában rendkívül tendenciózus rádió, tévé, sajtó van, és gyakorlatilag azt teszik közzé, ami az ő érdekeinek megfelel.                                        

Szerző: Tarczy Gyula