Ez kerül az asztalra húsvétkor a nagyvilágban
Fotó: Illusztráció

Mint minden ünnepnek, a húsvétnak is megvannak a tradicionális ízei és szokásai szerte a nagyvilágban. A tojás, a bárány, a sonka, a kalács számos nemzet konyhájában megjelenik, de a helyi ízek és alapanyagok egészen új és új oldalát mutatják meg az ünnepnek.

Oroszország: paskha

Ennek a tradicionálisan piramis alakúra formázott édességnek az alapja édes sajtkrém, amit mandulával díszítenek, sőt sokszor éppen a mandulából raknak ki betűket, üzeneteket a tetejére. Tojássárgáját tejszínnel, mézzel és cukorral kevernek, majd felfőzik, és összekeverik sajtkrémmel vagy túróval. Szárított gyümölcsöket és dióféléket adnak hozzá, majd pudingformában a hűtőben megdermesztik. A tetejét kandírozott gyümölcsökkel és mandulával díszítik (egyes változatai a görögöknél is kedveltek).

Olaszország: colomba di Pasqua

A colomba di Pasqua egy kereszt formájú kalácsféleség, amely nélkül elképzelhetetlen az olasz húsvét, meg a ráérős készülődés is. Az igazán autentikus receptek akár egy egész napos bíbelődést is eredményeznek… egy narancsaromás piskótaalapra speciális mázat készítenek mogyoróval, mandulával, nádcukorral, és sütés közben a bevonat szép mintákra reped a fűszeres piskóta tetején.

Németország: turbolyaleves (Kerbelsuppe) és sonka kenyérben

E nagycsütörtökön fogyasztott, kedves hangzású krémleves valójában nagyon tavaszias és nagyon finom is, ezért bátran ajánljuk kipróbálásra: Egy evőkanál vajon megpárolunk egy kis fej hagymát és egy szál szárzellert, majd felöntjük 5-7 dl alaplével. Felforraljuk, beledobunk egy csokor (kb 150 g) turbolyát, sóval, borssal ízesítjük, majd botmixerrel pürésítjük. Egy tojás sárgáját elkeverjük 50 ml tejszínnel, és óvatosan besűrítjük vele a levest. Pár csepp citromlével ízesítjük.

Bár a sonka kenyérben sütve sok nemzet konyhájában megtalálható, a németeknél igencsak elterjedt étel. Egy egész főtt sonkát vonnak be kenyértésztával és sütik ropogósra a kérget rajta.

Argentína: spenótos-tojásos pite (torta pascualina)

Olasz és spanyol területeken is készítik, de Argentínában tipikus húsvéti étel. Készítik leveles tésztával és hagyományos pitetésztával is, a lényege, hogy egészben teszik bele kör alakban a tojásokat, amit tejszínes spenóttal vesznek körül. Az adagokat úgy vágják, hogy mindig egy fél tojás kukucskáljon ki az oldalán.

Franciaország: sült báránycomb

Mi mást lehetne az egyik legtradicionálisabb francia húsvéti fogás, mint az egészben sült báránycomb? Egy báránycombot négy főre számolnak, és mindössze tengeri sóval, borssal, fokhagymával és friss rozmaringágakkal pácolják olívaolajban, mielőtt ropogósra sütik.

Ecuador: húsvéti leves (fanesca)

Ecuadorban ennek a nagyhét alatt fogyasztott levesnek nagyjából annyi variációja van, mint itthon a gulyásnak, de általában mindegyikre jellemző, hogy van benne tök, sütőtök, 12 különböző babféle (ez fontos), lencse, borsó, kukorica, sózott tőkehal és valamilyen tejtermék. A 12 babféle a tizenkét apostolt jelképezi, a sózott tőkehal pedig Jézust szimbolizálja a tányéron. Ehhez akár gyógynövényeket és sült banánt is tudnak tálalni…

 

Forrás: ridikul.hu