Ez aztán a zűrzavar! A kanári gyűrűt kapott, „Fogd meg" pedig lebetegedett

 Minden szakmának megvan a maga szépsége-, de az „állatorvosinak” még a cukisága is. A legtöbb gyerek megőrül az állatokért, és nagy álma, hogy egyszer orvos lehessen. Vannak, akik nemcsak álmodoznak róla, hanem hűek is maradnak tervükhöz, és az álom valósággá válik. Így volt ezzel a nyíregyházi Dr. Sipos Katalin állatorvos is, aki az évek alatt rengeteg esettel találkozott már, és még mennyi vár rá!

 

KUTYÁTÓL A SISAKOS KAMÉLEONIG

- A legtöbb betegünk kutya (az egyik kutya betegünk neve: „Fogd meg”) és macska, de sokszor a gazdik behoznak a rendelőbe hüllőket, kisemlősöket, vagy éppen madarakat is. Gyakoriak a sünök és a nyulak, rendszeresen gyógyítunk degukat, aranyhörcsögöket, tengerimalacokat, kanárikat, papagájokat, vagy éppen leguánt és sisakos kaméleont is. Hajtottunk már végre császármetszést vietnámi kocánál, de vettünk már le kanári lábára szorult gyűrűt is.

 

 

„EXTRÉM ESETEINK IS VANNAK”

- Egészen extrém esetekkel is szoktunk találkozni a rendelőnkben. Egy állatorvosnak igen találékonynak kell lenni, mert néha furcsa helyzeteket is meg kell oldani, ami nem feltétlenül orvosi feladat: például mikor le kell venni egy kanári lábára szorult gyűrűt. Többször előfordult már, hogy a gazdik a kutyák csecsbimbóit kullancsnak vagy éppen szemölcsnek nézték és mindenáron ki akarták vetetni (le akarták szedetni) az állatból. Olyan is előfordult, hogy elkötötték a kutya szemölcsnek hitt csecsbimbóját, és ennek az lett az eredménye, hogy meg kellett operálni az állatot.

 

EGYRE TÖBB A DAGANATOS BETEG

- Alapvetően évek óta egyre több a daganatos megbetegedés az állatoknál, de a paraziták okozta betegségek is – folyamatosan - magas számban fordulnak elő. Ilyenkor késő ősszel pedig a megfázásos megbetegedések, illetve a kullancsfertőzések.

 

JÓ TANÁCSOK AZ ÁLLATORVOSTÓL

1. A lakásban tartott kutyáknál a legjobban arra kell figyelni, hogy átmenettel kezdjük el a sétáltatásukat, tehát a nagyon meleg lakásból ne rögtön a mínusz 2 fokba vigyük ki őket, hanem előbb akár egy előszobában, lépcsőházban, vagy garázsban töltsünk el velük pár percet, és a szervezetüket így szoktassuk a külső hőmérséklethez.
2. A megfelelő minőségű és méretű kutyaruhák az arra jellemző fajtáknál ajánlatosak lehetnek.
3. Az utcák sózása miatt a mancsvédő krémek használata javasolt lehet, mert nagyon ki tudja enni a só a kutyák lábait.

4. Mivel még nincs tartós mínusz, ez az időjárás tökéletes a kullancsok támadásának, hiszen nem a nyári kánikulában szeretnek mozogni, hanem ebben a szeles, nyirkos ködös őszi időben. Éppen ezért figyeljük kedvenceinket, mert gyakoriak a fertőzött kullancsok.
5. Amikor nagyon sok állatot tartunk egy helyen, akkor általában halmozódnak az egészségügyi problémák is, hiszen ilyen helyzetben se a higiéniai viszonyokat, se az egyes állat jóléti viszonyait nem lehet megfelelően tartani. Pláne, ha egy- egy mentett állatot befogadunk, az általában hoz valamilyen vírusos betegséget magával és ez mindenkin végig szokott menni. Fő az odafigyelés.
6. Télen nem árt a kedvenceinknek egy kis vitaminpótlást adni, amivel az immunrendszerüket felkészíthetjük a télre.

(Szerző: Bruszel Dóra)