Exkluzív interjú Vujity Tvrtkóval

– Nyíregyháza számomra mindig is közelebb lesz a szívemhez, mint bármely más város, Pécsen kívül. Nemcsak egy újságírónak, hanem egy embernek az életében is egyetlen egyszer fordulhat elő, vagy egyszer sem, hogy 55 évvel a második világháború befejezése után, 600 ezer eltűnt és meghalt honfitársunk közül egyet mégis élve talál, egy nagyon messzi börtönszerűen működő elmegyógyintézményben, az oroszországi Tatárföld szélén. Haza hoztuk Magyarországra, kitartó kutató munkával kerestük a családját úgy, hogy több mint 2000 család jelentkezett érte, majd 2000. szeptember 16-án visszaadhattuk őt a saját testvéreinek, Annának és Jánosnak. Én úgy gondolom, hogy ez egy Isteni csoda, ezért számomra Nyíregyháza – ahová hazatért – mindig is közelebb áll a szívemhez – kezdte a beszélgetést a riporter.

„BEHAZUDTUK MAGUNKAT AZ EKMEGYÓGYINTÉZETBE”

Tvrtko érdeklődésemre elmondta, hogy be kellett hazudniuk magukat a kotyelnyicsi elmegyógyintézetbe, hiszen nem mondhatták azt, hogy filmet szeretnének forgatni arról, hogy fél évszázada miért nem kérdezik meg az ott Tomás Andriásként ismert idős férfitől, hogy hova valósi. Nem tévéstábként érkeztek Tatárföldre, hanem medvevadászként.
A riporter másfél napig úgy ült ott egy széken, hogy pontosan tudta, nem sok remény van. Aztán egy egyszerű rajzlapra a bácsi azt mondta: „75 méteres házat gyártottunk Nyíregyházában, egy téglakemencét.”

140 ORSZÁGBAN BEMUTATTÁK A TÖRTÉNETÉT

– Mikor hazahoztuk Toma Andrást Magyarországra, akkor döbbentem rá, hogy a történelem egy fejezete, hány és hány özvegyasszonynak és árvának a lelkében nem lezárt fejezet – folytatta. Megrázó volt az, hogy több család is biztosan állította: a hadifogoly az ő rokonuk. Sőt, mivel Tomás Andriás néven volt a bácsi kezelve, ezért Tamás Andrásnak a rokonai Bodrogkisfaludról nemcsak hogy jelentkeztek, hanem még a mozgássérült szobát is berendezték már neki előre és várták haza. A sors úgy hozta, hogy a bácsi az én kérdéseimre válaszolhatott, ezért 6 hétig éltem az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, ahol egyszerű kérdéseket tettem fel és ő válaszolgatott. Életem legmegrázóbb pillanata az volt, amikor egy teszt kérdésemre nem azt válaszolta, hogy piros vagy zöld, itt laktam, meg ott laktam, hanem elszavalta a szózatot. Amikor azt mondta: „Hazádnak rendületlenül, légy híve ó magyar...”, akkor bizony elszégyelltem magam, hogy néha panaszkodom, hogy lassú az internet, hogy mogorva a főnök, miközben itt az az ember, aki 55 évig nem felejtette el magyarságát. Az intézet bejáratánál több tucatnyi tévéstáb állt, információra várva, végül 140 országban mutatták be Toma András történetét – emlékezett vissza. A riporter 3 és fél éven keresztül tartotta a kapcsolatot Toma Andrással és családjával. A hadifogoly 2004-ben elhunyt, de még a mai napig is érintetlen a szobája, az ágya fölött, a mankója és órája mellett pedig ott van Vujity Tvrtko egyik kisfiának a fényképe.

EMLÉKTÁBLÁT AVATTAK

A riporter elmondta, 5 évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy Toma András hazahozatalának 10 évfordulója emlékére, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata táblát avasson, azon a házon, ahol az utolsó 3 és fél évét töltötte a hadifogoly, a Virág utca 27. szám alatt. A megvalósításért pedig hálás az Önkormányzatnak. Ahogy Toma András halálakor ő búcsúzott tőle a temetőben, úgy az emlékhely létrehozásakor is ő mondta az avatóbeszédet. Minden évben ellátogat oda, idén is így fog tenni, méghozzá nem is olyan sokára, hiszen március 18-án, Nyíregyházán tart előadást.

2 ÓRA ALATT A FÖLD KÖRÜL

Március 18-án, szerdán 18 órától a megújult Váci Mihály Kulturális Központban tart előadást Vujity Tvrtko. A riporter egy olyan estét ígér, amelyen nagyon sok lesz az örömkönny, és sokkal kevesebb a könny.
– Rengeteget fognak nevetni az emberek. Két óra alatt körbe utazzuk a földet, megismerhetik a világ legzártabb országát, legidiótább diktatúráját, a leghatalmasabb és legerősebb emberét, és megismerhetik a győztesek válaszát is. A győztesek válasza azoknak az embereknek a válasza, akik nem a kifogást keresik, hanem eldöntik, hogy ők meg fogják csinálni, és ha törik, ha szakad, tűzön vízen át harcolnak az álmaikért. A nyíregyházi előadás helyszíne egy szívemhez közel álló helyszín. Nemcsak kettőzött erővel és energiával, hanem teljes elszántsággal készülök arra, hogy minden nyíregyházi barátom úgy menjen haza, tátott szájjal, hogy azt a mindenit, ezt tényleg nem lehetett volna kihagyni. 2 óra alatt a föld körül, és egy hatalmas meglepetés: az utolsó 10 percben korom sötét lesz a teremben. Semmit nem fognak látni. Megígérem, akkor érezni és megérinteni tudják majd az igazi csodát – mondta el.

Bruszel Dóra