Évi több száz bejelentés veszélyes fák miatt  - Először kivizsgálják a problémát
Évi több száz bejelentés veszélyes fák miatt - Először kivizsgálják a problémát

A NYÍRVV közel 4 millió négyzetméter zöldterületen gondozza a város fáit, bokrait és a cserjéket. Folyamatos munka ez, mely tél végén a metszéssel indul. Jön aztán a hagymások és egynyári virágok kiültetése, valamint a rendszeres parkgondozás. Az általános közterületi feladatokon túl persze a lakossági bejelentéseket is figyelembe veszik, már ami a faápolási munkálatokat illeti. Legutóbb az Óvoda utcán egy veszélyes, korhadt nyírfát vágtak ki.

– Nyilván a fák az év minden napján és hetében feladatot adnak számunkra, hiszen sokszor fordul elő, hogy balesetveszélyes fák dőlnek ki, azokat pedig el kell távolítani. Mindemellett pedig azokkal is van teendőnk, amelyeket a főkertész határozata alapján kell kivágni, illetve pótolni. Az elmúlt időszakban szerencsére ezen a terén is nagyot tudtunk előre lépni. A fakivágások az év minden szakában munkát adnak nekünk, ezt persze ütemezzük, de az élet folyamatosan felülírja, hiszen bármikor lehet egy sürgősebb, balesetveszélyes helyzet, ami megelőzi az összes többit. A múlt héten ilyen volt például a Kodály Zoltán Általános Iskola melletti kidőlt fa, ami szerencsére nem a kerékpárút és a járda felé dőlt, hanem a zöldfelületre, de abból is lehetett volna nagyobb probléma emelte ki Dicső Péter, a NYÍRVV közterület-kezelési igazgatója.

Először kivizsgálják a problémát

Dicső Péter elmondta, aki veszélyesnek talál egy közterületen álló fát, az a városüzemeltető társasághoz (elérhetőség a cikk végén), vagy a főkertészhez tudja bejelenteni a problémát. Ezt követően a főkertész kivizsgálja azt, majd meghatározza a teendőket, ami lehet egyszerű gallyazás, koronaalakítás vagy akár kivágás is. Ezeket a munkálatokat – évente több száz bejelentés érkezik hozzájuk – folyamatosan végzik, azonban a fontossági sorrendet betartva.

– A most aktuális metszéssel az ütemezés szerint a belvárosból indulunk a külterületek felé. Ezután a bokrok és cserjék következnek – szinte egész nyáron át. Gyakorlatilag mindig van aktuális feladat, nincs megállás, de látjuk már a tavaszt – fejezte be a tájékoztatót a közterület-kezelési igazgató.

Ezeken az elérhetőségeken fogadják a bejelentéseket

Telefon:  +36-42/548-455

E-mail: varosuzemeltetes@nyirvv.hu

 

(Szerző: Bruszel Dóra, Matyasovszki Edit)