Évértékelő és tervek! Energetikai korszerűsítésre készül a NYÍRTÁVHŐ
Évértékelő és tervek! Energetikai korszerűsítésre készül a NYÍRTÁVHŐ

Idén is üzembiztos, környezetbarát és megfizethető szolgáltatást nyújtott a NYÍRTÁVHŐ – tájékoztatta televíziónkat Joó László ügyvezető igazgató.

A több mint negyed évszázados cég tevékenysége kulcsfontosságú Nyíregyháza lakosságának és intézményeinek hőenergia ellátásában; mintegy 16 ezer lakást és ezer intézményt szolgálnak a NYÍRTÁVHŐ. Joó László kiemelte:

Gazdasági stabilitásunkat is meg tudtuk őrizni, fogyasztói kintlévőségeink tartósan alacsony szinten állnak, 300 millió forint alatt vagyunk – ez nagyon jó eredmény! Így felújításokat is tudtunk idén végrehajtani. Közel 1 kilométer távfűtési vezetéket cseréltünk ki, sok-sok hőközpontot felújítottunk teljesen vagy részlegesen, villamos- és gépészeti oldalról egyaránt. A hőértékesítési volumen is fontos. Sajnos mi, hőszolgáltatóként érezzük, hogy egyre melegebbek a telek. A 2019-es év körülbelül 2 fokkal melegebb: most 6,5 fok az átlagos hőmérséklet – a korábbi években 4,5 – 5 fok volt a fűtési idények átlaga – emiatt hőértékesítésünk és hővásárlásunk valamelyest csökkent.

 

A NYÍRTÁVHŐ igyekszik a helyzetet többek között új, elsősorban úgynevezett közületi felhasználók bevonásával kezelni. Az elmúlt években több köz- és oktatási intézmény is átváltott távhőre. Sőt az új, hamarosan elkészülő Városi Uszoda is távhős sportlétesítmény lesz. A cég fontosnak tartja a környezetkímélő szolgáltatást, a fejlesztést.

2020-ban reménységeink szerint meg tudjuk valósítani a KEHOP pályázatunkat. 2019 év végén került kiírásra egy projekt és valamikor február-márciusban lesz nyertese. El tudjuk majd kezdeni a közel 400 millió forintos beruházásunkat, emellett természetesen tovább folytatjuk a távfűtési vezetékek rekonstrukciós munkálatait, saját amortizációs forrásból.

A KEHOP-os fejlesztésre azért van szükség, mert a projektben érintett hőközpontok és csatlakozó vezetékek már régiek, a legfiatalabb is több mint 30 éve épült, így a műszaki és energetikai elavultság miatt is fontos lenne a korszerűsítés. A tervek szerint a korábbi három, régi hőközpontból (amelyek a belváros, a Jósaváros és az Érkert távhős épületeit látják el) több mint 20 kisebb hőközpontot építenek, így sokkal rugalmasabb lesz a szolgáltatás, az épületek akár egyedileg határozhatják meg távhős igényeiket.