Évadnyitó – Társulati ülést tartott a Móricz Zsigmond Színház
Fotó: Trifonov Éva

A nyár és a VIDOR értékelésével kezdődött a színház igazgatójának évadnyitó köszöntője. Talán minden eddiginél fontosabb a bevétel, a bérletvásárlás, a támogatás és a siker. Bezárásról nincs szó, de teljes körű takarékosságról igen, esetleg szóba jöhet csökkenő premierszám, a létszámleépítés viszont a legutolsó eszköz lesz a növekvő energiaárak kompenzálására. Mindezekkel együtt izgalmas évad elé néz a társulat.

A Rózsakert Szabadtéri Színpad ezen a nyáron 16 alkalommal fogadta a nézőket. Műsoron volt saját produkció és vendégelőadás is. A Spamalot, a Rövidzárlat vagy a Páratlan páros. Bangó Margit és a Swing a la Django, legutóbb pedig a VIDOR előadások. A szabadtéri nyár a tavalyi 5400 körülivel szemben idén majdnem 12 ezer nézőt hozott, 40 millió forint fölötti bruttó bevétellel. Gyerekfilmeket vetítettek a szabadtéri moziban, mely szintén kedvező változást hozott nézőszámban és bevételben egyaránt. A Szindbád és a Bencs Villa is leginkább saját és népszerű vendégprodukciókat fogad a jövőben.

Jól alakult az idei VIDOR Fesztivál, nem volt korlátozás, se COVID veszély. Nőttek a jegyárak és a látogatószám is, ezzel együtt a Krúdy Kamarában 60%-os, a nagyszínpadi előadások esetében 16%-os emelkedéssel számolnak, mely ez utóbbi esetben pl. másfél millió forintos plusz bevételt jelent a színháznak. Kirják Róbert a populáris koncertprogram mellett tette le a voksát, mely minden korosztályt és jelentős hallgatóságot vonzott a Kossuth térre. Biztatóak az új esztendő adatai is.

„Ami a következő évadot illeti, a bérleteseink száma újra elkezdett emelkedni a COVID-ot követően. A nagyszínpadé már meghaladta a 10%-os emelkedést, a kamaráé már a 20-at is. És ne feledjük, egy hónap hátravan a bérletezésből! Ami a gondjainkat illeti, mindenki értesült arról, milyen energiaválsággal küzd az egész világ. Ez a színházat sem kerüli el. Most a színház vezetésének a legfontosabb feladata, hogy a költségeket, amennyire lehet, csökkentse, illetve a bevételeket maximalizálja” – szólt a jelen helyzetről Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója.

Az energiaárak emelkedése miatt 25%-os plusz kiadással számolnak a költségvetésben, ami 250–260 millió forintot jelent. 

Tegnap már olvasópróba volt a színházban, és gőzerővel készülnek az előbemutató utáni kőszínházi, illetve az új darabok előadására.

„Most szombaton fogjuk műsorra tűzni a Spamalotot, amit a Szabadtéri Színpadon előbemutatóként már láthatott a közönség. Következő héten pénteken pedig a Jó estét nyár, jó estét szerelem a Krúdy Kamarában lesz látható. Ezt követően pedig a Ma este megbukunk című nagysikerű vígjátékot láthatják, októberben” – sorolta a programot az igazgató.

Új dolgozókat és jubiláló kollegákat köszöntöttek az ünnepi társulati ülésen. A mindenki kovácskatija, éppen 40 éve súgó a színházban. Százon felül van előadásainak a száma, és nagyon szereti valamennyit, nem csak a zenés, vidám darabokat, de meghatja a komoly dráma is a színpad mellett.

„Gimnáziumban még nem ezt terveztem, mert biológus szerettem volna lenni, csak a körülmények úgy hozták, hogy érettségi után egy évig gyógyszertárban dolgoztam. Ugye, ez ’81-ben történt. Akkor lett önálló társulat, a barátnőim idekerültek a színházhoz, és mondogatták, hogy gyere ide. Gondoltam, hogy kipróbálom ezt a dolgot addig, amíg valami nem történik. Első évben úgy megfertőzött a színház, hogy egyszerűen nem tudtam elválni, úgyhogy itt ragadtam” – mesélte Kovács Katalin, a súgó.

A színházban nagy reménnyel indulnak a Lázár Ervin programban. A Misi mókus hétfői olvasópróbája után néhány hetes próbaidőszak következik, majd a bemutató. Peller Károly rendezése a legmagasabb jegyáras kategóriára és jelentős támogatásra pályázik, mely fontos bevételi forrás lesz a színház költségvetésében. De már arról is hírt kaptunk, hogy közkívánatra október 15-én ismét látható Szente Vajk vígjátéka, a Legénybúcsú.

Kapcsolódó galéria

Évadnyitó társulati ülés_2022