Évadnyitó a színházban, ez lesz a nagy klasszikusok évada

Minden eddiginél jelentősebb kérdés a 2023/24-es színházi évadban a gazdasági egyensúly megteremtése. Az új évad nyitánya a nyári adatok elemzésével indult, de törzsgárda tagokat is köszöntött a színház igazgatója. Az évad első bemutatója ezen a szombaton a Delila lesz, az utolsó pedig a szabadtéri színpadra tervezett júniusi Anconai szerelmesek. Jelentős sikert hozhat a teátrumnak a Lázár Ervin Program, melyben közel 20 ezer diák részesül majd színházi élményben.

Ettől a kőszínházi szezontól Bárány Frigyes Stúdió lett a Színészház alatt működő korábbi Művész Stúdió. Ennek a pódiumnak a népszerűsítése miatt tartották ezen a helyen a 2023–24-es színházi évadnyitó társulati ülését. Amolyan névadó ünnep is volt az alkalom, melyen Kirják Róbert köszöntötte Bárány Frigyes özvegyét, Baraksó Erzsébetet.

Kiegyensúlyozott, pörgős, színházi élményekben gazdag évadot kívánt a társulatnak a kultúráért felelős alpolgármester. Ahogy fogalmazott, színház az egész világ, szóval a művészek nagy tehetséggel hitetik el másokkal, hogy amit a színpadon látnak, az a valóság. 

„A repertoárjuk tényleg nagyon széles, a komoly daraboktól a gyerekelőadásokig sok dráma található, mely a társadalom széles rétegének igényeit próbálja kielégíteni. Reménykedünk abban, hogy semmi nem jön közbe. Az önkormányzat mindig megtette, hogy a színház stabilan működjön. Most fejeződött be a VIDOR Fesztivál, azt hiszem, ennél többet nem is kell mondanom. Remélem, hogy a Covid előtti idők visszatérnek!”

– nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A nyári adatok elemzésével kezdte beszámolóját a Móricz Zsigmond Színház igazgatója. Költséghatékony megoldásnak tartották, hogy több saját, és kevesebb vendégprodukciót szerveztek a szabadtéri színpadra, ahol több mint hétezer néző látta az előadásokat. 20 millió forint fölötti bevételt könyveltek el a gazdasági irodán. Minden tekintetben sikeres volt a 22. VIDOR Fesztivál is, mely 60 millió forint fölötti jegybevételt jelent, és 98,7%-os nézettséget. Érzékelhetően nőtt mind a nagyszínpadi, mind a kamara bérletesek aránya is az új évadban. A művészi teljesítmények, és a nézői igények mellett alapvető elvárás a gazdasági stabilitás biztosítása, mely természetesen az anyagi egyensúlyt jelenti. 

„A következő évad tervezése is sok teendőt szabott ránk gazdasági szempontból. Amit érezhetnek a nézők, leginkább a nagyszínpad bemutatói körül az, hogy négy nagyszínpadi bemutató lesz a korábban megszokott öthöz képest. Ez kiegészül egy szabadtéri színpados bemutatóval, ahol természetesen nem mindegy, hogy 350 néző helyett 1000 nézőnek tudjuk játszani az előadást. Ez lesz jövő nyáron az Anconai szerelmesek. Illetve az összes többi nagyszínpadi és kamaraelőadásunkra is jellemző, hogy a nagyzenekaros előadás hiányzik a repertoárunkból”

– fogalmazott a Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Kirják Róbert.

30 helyszínen, közel 20 ezer diák lesz részese a Lázár Ervin Program előadásainak, és találkozhatnak majd Maszmókkal, illetve az Aranymetszet című irodalmi összeállítással, melynek rendezője Rák Zoltán. 10 éves törzsgárda tagokat köszöntött az igazgató, és bejelentette, hogy szombaton lesz a nagyszínpadon a nyáron már játszott Delila bemutatója. Jövő pénteken érkezik a Krúdy Kamarába Az öreg hölgy, utána pedig a Bogyó és Babóca. A napokban pótolják a Színházi Olimpia idején elmaradt Idétlen időkig előadást, Debrecenben.

Kapcsolódó galéria

Évadnyitó társulati ülés a Móricz Zsigmond Színházban 2023