Európai kézsebész kurzus Nyíregyházán

Összesen 11 ország 26 sebésze és 14 gyógytornásza részvételével Nyíregyházán tartja három napos kurzusát az Európai Kézsebészeti Társaság. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a Jósa András Oktatókórház öt évvel ezelőtt kapta meg az országos központ rangot az Ortopédia Szakmai Kollégiumtól. A kurzus célja bemutatni a tetraplégiás, nyaki gerincsérült betegek korszerű felső végtagi rekonstrukciós műtéti eljárásait.

 

A KÉZZEL ÚJRA LEHET FOGNI

 

Dr. Turcsányi István főorvos elmondta, akik nyaktörést szenvednek, mind a négy végtagjukra lebénulnak, az agyuk parancsát nem tudják végrehajtani. A műtét során a még meglévő maradék izmokat egy optimálisabb helyzetbe hozzák, ezáltal a kéznek az alapvetői funkcióit állítják vissza. Ezzel újra nyújtható lesz a könyök és a kézzel újra lehet fogni.
A konferencia a műtéti eljárások gyakorlati szemléltetésére koncentrál, a világ vezető kézsebészei tartanak előadásokat sebészeknek és gyógytornászoknak.

 

ELÉRHETŐ BÁRKI SZÁMÁRA

 

Dr. Jan Fridén svéd professzor arra hívta fel a figyelmet, egyre nagyobb az érdeklődés a nyaki sérült betegek és hozzátartozóik részéről a műtétek iránt. Sajnos az információhiány az egyik oka, hogy a betegek nem vállalkozhatnak az ilyen típusú műtétekre, holott elérhető lenne bárki számára.

A kurzuson részvevő hallgatók vizsgát tesznek a tanultakból, és nemzetközileg is elismert oklevelet kapnak az Európai Kézsebészeti Társaságtól.

Szoboszlai Tibor

Fotó: Kohut Árpád