Európa uniós tematikus napot tartottak ma a Krúdy Gyula Gimnáziumban
Fotó: Szarka Lajos

Az Európai Unió működéséről és az Erasmus program lehetőségeiről tájékozódhattak ma a Krúdy Gyula Gimnázium diákjai. A 11. A osztály bejutott a 4 for Europe című országos tanulmányi verseny döntőjébe, feladatként egy EU tematikus napot kellett megszervezniük.

A 4 for Europe nevű tanulmányi versenyt minden évben a Europe Direct iroda szervezi meg. Idén a Krúdy 11. A osztálya jeleskedett a megmérettetésen, a diákok bejutottak az országos döntőbe. Egyik feladatuk az lett, hogy egy EU tematikus napot szervezzenek iskolájukban.

Nagy Máté Teó, az iskola pedagógusa elmondta:

Az Európa Uniós tematikus nap témája, hogy a gyerekek hogyan élhetnek az unió nyújtotta lehetőségekkel. Jönnek az Erasmus programban résztvevő diákok, valamint lesznek előadók a Nyíregyházi Egyetemről, akik az unió működéséről, valamint egyes intézményeiről adnak majd tájékoztatást.

A diákok az előadások szüneteiben kóstolhattak is, hiszen voltak olyan tanulók, akik a különböző uniós országokra jellemző gasztronómiai fogásokat, például süteményeket készítettek. Egy négy állomásos totó-feladatot is kaptak a diákok, és Európa Uniós darts-vetélkedőt is szerveztek nekik. A gimnazisták elmondták, online anyagokból készültek a megmérettetésre és az iskola pedagógusai is nagyon sokat segítettek nekik a felkészülésben.

Ur Attila tanuló hozzátette:

Egy történelem órára hozta be Nagy Máté Teó tanár úr a verseny felhívását, amire örömmel jelentkeztünk. Volt egy online forduló, amiből sikeresen továbbjutottunk a regionális döntőbe, ami itt volt Nyíregyházán, és ott 2. helyezést értünk el. Így jutottunk el az országos döntőig, aminek a feltétele egy tematikus nap megrendezése volt.

Az országos döntő december 9-én lesz Kecskeméten.