Étkeztetés - Bővült a támogatottak köre

Két hét múlva megkezdődik a 2017/18-as tanév. Nyíregyháza önkormányzata idén is különböző juttatásokkal támogatja a szülőket és gyermekeket. Ebben az évben közel 2680 diák után kapnak majd a családok Erzsébet utalványt, mintegy 4700 gyermek kap ingyenes tanszercsomagot és több ezer tanulónak biztosítanak bérlettámogatást is.


Az iskolakezdés nagy anyagi terhet ró a családokra, hiszen ilyenkor kell megvenni az oktatáshoz szükséges eszközöket, felszereléseket. Nyíregyháza önkormányzata minden évben, így idén is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megkönnyítse azoknak a szülőknek az életét, akik iskolás gyermeket, gyermekeket nevelnek. A zökkenőmentes tanévkezdést már most, augusztusban megalapozza az önkormányzat. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak alapösszegű támogatást kapnak, a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak pedig emelt összegű természetbeni támogatást kapnak.

 

Plusz Erzsébet-utalványok

 

Az alap összegű támogatásra jogosultak 6000 forint, az emelt összegű támogatásra jogosultak pedig 6500 forint értékű Erzsébet utalványt kapnak gyermekenként. A támogatást ebben a hónapban, postai úton kapják meg az érintettek. Ezt követően decemberben ismét megkapják a támogatást – szintén Erzsébet utalvány formájában, melyet ruhára, tanszerre vagy élelmiszerre fordíthatnak a családok. A juttatás közel 2680 gyermeknek jár. Külön kérelmet nem kell benyújtani a Szociális és Köznevelési Osztályra, hiszen annak folyósítása automatikus.

 

Bérlettámogatás

 

- A megyeszékhely más területen is segíti a családokat – mondta a Nyíregyházi Televízió kérdésére Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere. - Nagyon fontos a diákok iskolába járásának támogatása, a bérlettámogatás. Ez úgy valósul meg, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek, diákok a kifizetett bérletdíjnak a 30%-át utólag megkapják az önkormányzattól, miután leadták a hivatal ügyfélszolgálatán. Amennyiben ezen a körön belül valaki hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, akkor a bérleteknek a 80 százalékát támogatjuk, térítjük meg a családok részére. Fontos tudni, hogy ez egy önként vállalt önkormányzati feladat és saját forrásból oldjuk meg.

 

Ingyenes tanszercsomag

 

Ugyanilyen önként vállalt váoris feladat 2014-től a kisiskolások ingyenes tanszercsomag-ellátása 1-4. évfolyamban, amit szintén saját forrásból finanszíroz Nyíregyháza. Ez 1500 forint értékben minden kisiskolásnak jár, aki nyíregyházi lakcímmel rendelkezik - függetlenül attók, hogy milyen fenntartású oktatási intézményben tanul a gyermek. A támogatást 4708 gyermek kapja meg.

 – A gyermek étkezéséért sem kell fizetni bölcsődében, óvodában, valamint elsőtől nyolcadik évfolyamig azoknak a családoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek – tájékoztatott Jászai Menyhért alpolgármester. Azok a családok, akik 3 vagy több gyermekesek, tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő középiskolások a térítési díj 50 százalékát fizetik csupán.

 

Kérelem alapján

 

Az alpolgármester hangsúlyozta: – 2015-tõl emelkedett a támogatottak köre, hiszen a kormányzat bevezetett egy újabb támogatási formát, miszerint, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb bér 130 százalékát (2017-ben 110 224 forintot), akkor egy külön kérelem alapján – amit az intézmény vezetőjének kell leadni – térítésmentes étkezésre jogosult a bölcsődei gondozásban, illetve óvodai nevelésben részesülő gyermek.

A szünidei étkeztetés

 

A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének biztosításáról 2016-tól az önkormányzat köteles gondoskodni. Ez a szabályozás valamennyi iskolai szünetre vonatkozik. Jelenleg – a június havi adatok alapján – átlagosan 770 fő vett részt az étkezésben. A költségeket állami támogatásból finanszírozzák.

 

Ösztöndíjakkal is segítenek

 

Jászai Menyhért emlékeztetett: Nyíregyháza önkormányzata ösztöndíjakkal is segíti a tanulókat. Évente kétszer, tavasszal és ősszel hirdetik meg a rászoruló hallgatókért ösztöndíjat. A Kuratórium 2016-ban a pályázati elbírálást követően 25 000–60 000 forint összegű támogatást állapított meg 86 fő részére, összesen 2 950 000 forint összegben. Idén tavasszal 22 pályázó részesült támogatásban. – De nemcsak az általános és középiskolás diákokat támogatja az önkormányzat, hanem a felsőfokú tanulmányaikat folytató hallgatókat is. A Bursa Hungarica ösztöndíjat közel 200-an veszik igénybe Nyíregyházán, az önkormányzat 7 millió forintos keretösszeget biztosít rá – foglalta össze az alpolgármester.

Ingyenes tankönyv még többeknek

 

A kormány egy májusi határozata értelmében a 2017/18. évi tanévben az ingyenes tankönyvellátást egy ütemben vezeti be az 5–8. évfolyam tanulói és kiterjeszti a középiskola 9. évfolyama számára. Ezen intézkedés értelmében az 1–9. évfolyam valamennyi tanulója alanyi jogon ingyenes tankönyvellátásra jogosult. A 10–12. évfolyam tanulói közül továbbra is a normatív támogatásra jogosultak, valamint a nemzetiségi és gyógypedagógiai nevelés-oktatásban részt vevők részesülnek ingyenes tankönyvellátásban.