Eső és napsütés?! Ez igazán kedvezett a gyomnövényeknek, többek között a parlagfűnek
Fotó: Illusztráció

Egyre több az allergiát okozó pollen a levegőben. Nemcsak érdemes, hanem kell is irtani a gyomokat, többek között a parlagfüvet. Július elsejétől kiemelt figyelmet fordítanak az allergén növényekre a közterület-felügyelők. A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi rendelet alapján ellenőriznek és ha szükséges, figyelmeztetnek.

Elsődlegesen az vizsgálják, hogy a közterületeken van-e parlagfű. Ha igen, egy olyan tablettel fotózzák le a területet, amely össze van kapcsolva a felügyelet szerverével, így rögtön rögzítik a pontos GPS adatokat és fotókat. Hiába a városhoz tartozik az ingatlan előtti közterület, mégis az ingatlan tulajdonosának feladata azt rendben tartani. Ha valaki mulaszt, például nem irtja a parlagfüvet, felszólítják a felügyelők, hogy tartsa rendben az érintett területet. Bodrogi László a Közterület-felügyelet vezetője elmondta:

Az eső és a napsütés igazán kedvezett a gyomnövényeknek. Ahogy járjuk a város közterületeit, igazából nagy gondot a közterületeken nem tapasztalunk – persze azt nem mondom, hogy nincs parlagfüves terület, hiszen van, de ilyenkor megpróbálunk valahogy kommunikálni azzal a tulajdonossal, akihez tartozik a terület, akár levélben, akár szóban, az adott helyszínen és igyekszünk a legkisebb szankcióval megoldani egy-egy helyzetet. A cél, hogy minél előtt levágják, kihúzzák az allergén növényeket, minél előbb megszűnjön a probléma. Ha pedig egy olyan területen találunk parlagfüvet, amely már nem közterület, akkor is igyekszünk valamilyen szinten eljárni, például az illetékes hatóságot értesítjük. Ha belterületi ingatlanról van szó, akkor elsősorban jegyzői hatáskörbe tartozik az eset, ha pedig külterületi részen találunk parlagfüves részt, például mezőgazdasági területen, ahol már levágták a gabonát és ott a tarló, amely jó táptalaja a parlagfűnek, akkor a Földhivatalt keressük meg, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket.

A közterület-felügyelők először figyelmeztetnek, ám ha valaki nem rendezi ezek után sem az ingatlana előtti közterületet, akkor akár büntetésre is számíthat. A helyszíni bírság összege 50 ezer forint is lehet, de eljárást is kezdeményezhetnek a felügyelők. Magánszemély maximum 200 ezer forintos bírságot kaphat, cégekkel szemben pedig akár 2 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.