Eső érkezik több hullámban a hétvégén – Ilyen időjárásra számíthatunk a napokban

 

Pénteken a köd kiterjedése a reggeli, délelőtti órákban fokozatosan csökken, csupán kevés helyen maradhat meg tartósabban, így az ország túlnyomó részén gyengén felhős, napos idő várható, majd estére a Dunántúl nyugati felére már egyre vastagabb felhők érkeznek. Számottevő csapadék nem valószínű – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A délies szél nagy területen megélénkül, az Észak-Dunántúlon erős, helyenként viharos széllökések is lehetnek. A csúcsértékek általában 8 és 15 fok között alakulnak. A borongósabb északkeleti vidékeken lesz hűvösebb.

Késő estére 4 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Szombat hajnalban nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, és az éjszaka második felében elszórtan már előfordulhat kisebb eső, záporeső. A délies szelet több helyen élénk, a Dunántúl északi részén eleinte még erős, helyenként viharos lökések kísérik, majd fokozatosan veszít erejéből a szél.

A hőmérsékleti minimum általában 5 és 10 fok között alakul, de északkeleten ennél pár fokkal hidegebb lesz (2-4 fok).

Szombaton napközben fokozatosan megnövekszik, megvastagszik, majd délután délnyugat felől felszakadozik a felhőzet. Napközben többfelé várható eső, zápor, majd éjszaka megszűnik a csapadék. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, déli szél, amely késő délután a Kisalföldön északnyugatira fordul.

A hőmérsékleti maximum 6 és 13 fok között valószínű.

Vasárnap délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor. A keleti, délkeleti szél északnyugatira fordul, és több helyen megerősödik, nyugaton viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 14 fok között alakul.

 

Forrás: hirado.hu