Esélyteremtő óvoda

A Társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési intézkedések támogatása elnevezésű, Esélyteremtő óvoda kiemelt uniós projekt regionális szakmai konferenciáját rendezték Nyíregyházán. A cél az, hogy létrehozzanak egy olyan intézményhálózatot, melynek tagjai az esélyteremtő nevelési eljárásokat eredményesen alkalmazzák és képesek azokat más óvodákkal is megismertetni.


 

Az Oktatási Hivatal a Társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési intézkedések támogatása kiemelt projektben 550 együttműködő óvodával és 1100 óvodapedagógussal valósítja meg az Esélyteremtő óvoda programot, amely a pedagógiai tevékenység hatékonyságát segíti, egyben az óvodai fejlesztő programot váltja fel. A projektben az elfogadott kiválasztási szempontoknak megfelelő óvodák vesznek részt, amelyekben a hátrányos helyzetű gyermekek aránya meghaladja a gyermeklétszám 10 százalékát, és az intézmény legalább egyszer részt vett a megelőző nevelési években az óvodai fejlesztő programban. Az Európai Unió által támogatott Emberi Erőforrások Operatív Program több mint 4 milliárd forintot biztosított a megvalósításra.



További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

Nyíregyházának is fontos a program


A konferencia résztvevőit Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntötte. Hangsúlyozta, azért tartja fontosnak a programot, mert Nyíregyházán a 4500 óvodás közül 94 hátrányos helyzetű. A városvezetés arra törekszik, hogy minden feltételt biztosítsanak a felzárkóztatásra. Minden óvodában van pszichológus, kettőben gyógypedagógiai csoport. Óvodás korban még sokat lehet tenni azért, hogy egészséges gyermekek nőjenek fel a megyeszékhelyen.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

Kompenzálják a hátrányt


Az Esélyteremtő óvoda projekt célja, hogy országszerte közösen létrehozzanak egy olyan intézményhálózatot, melynek tagjai az esélyteremtő nevelési eljárásokat eredményesen alkalmazzák és képesek azokat más óvodákkal is megismertetni. Mindezzel hozzájárulva a hátránykompenzáló képesség hatékonyságához, a társadalmi helyzetből fakadó hátrányok mérsékléséhez. A projektben a megye összes óvodája, több mint 150 vesz részt, ami képzéseket és a jó gyakorlatok átadását jelenti, de fejlesztő eszközöket, játékokat is kapnak az intézmények.


Szoboszlai Tibor