És nekünk nem szabad feledni!

Túlélők emlékezései, korabeli dokumentumok és versek alapján összeállított irodalmi játékkal tisztelegtek a Nyíregyházi Egyetem színjátszó hallgatói az 1956-os események előtt. A diákok és a tanárok közel félé éven át olvastak visszaemlékezéseket és naplórészleteket, amelyeket egykori harcosok, forradalmárok és elítéltek, majd szabadultak vetettek papírra és mondtak el különböző fórumokon. A nyomtatott szövegek alapján komponálta meg Kövesdi Ágnes és dr. Karádi Zsolt a forgatókönyvet.

 

Hősök, akik kimaradtak a történelemkönyvekből

 

Dr. Karádi Zsolt főiskolai tanár azt mondta, úgy gondolták, hogy a szövegek és emlékezések annyira szívbemarkolóak, a monológok pedig felkavaróak, és a forradalomnak számtalan olyan arcát mutatják meg, amelyek a történelemórán és az újságcikkekben nem tárulhattak fel.

Az egyetemi hallgatók örömmel vállalták a feladatot és szívesen alakították a forradalom hőseit.

 

„Nagy feladat forradalmárokat megszólaltatni”

 

Kékedi Levente negyedéves egyetemi hallgató elmondta, számára nagyon szép és fontos dolog volt, hogy részt vehetett ebben az előadásban. Hozzátette, nagyszülei és dédszülei az 1956-os forradalmat megélték, részt vettek benne, és sokat meséltek neki. Az egyetemi hallgató kifejtette, rendkívül nagy feladat és kihívás volt a színdarab a számára, hiszen forradalmárokat kellett alakítani, visszaemlékező embereket megszólaltatni, eljátszani.

Az előadás mellett a Nyíregyházi Egyetem A szabadságért és a függetlenségért elnevezésű, a Terror Háza Múzeum által összeállított, az 1956-os hősöket bemutató tárlattal is megemlékezett a forradalom hatvanadik évfordulójáról.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)