Érzékenyítő sajtótájékoztató a vakok egyesületénél

A vakság nem betegség, hanem állapot – a helytelen kifejezések és a sztereotípiák ledöntése érdekében szervezett érzékenyítő sajtótájékoztatót a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete. A társadalom sokszor nem elég nyitott a látássérültek felé, sajnálatot éreznek irántuk, többek között ezen is szeretnének változtatni a jövőben.

 

Segíteni kell a látássérültek tájékozódását egy ismeretlen helyszínen, hogy biztonságosan helyet tudjanak foglalni. Fontos a segítő kéz nyújtása és hogy mindig felhívjuk a figyelmet az esetleges akadályokra. A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a média számára szervezett érzékenyítő sajtótájékoztatót, de a jó tanácsokat természetesen mindenkinek érdemes megfogadni.

„Mindenki azt gondolja, hogy a látássérültek egész életükön át betegek, sokszor szokták is használni azt a kifejezést, hogy mi betegek vagyunk vagy szoktak erre utalni, de nem. A látássérülés az egy állapot, lehet vele született, lehet balesetből kifolyólag vagy lehet különböző betegségekből látássérültnek lenni” – közölte Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke.

Ez egy nehéz érdekvédelmi feladat az egyesület számára, ehhez azonban szükség van a társadalom nyitottságára is.

Rossz kifejezések, sztereotípiák

Sokszor helytelen kifejezéseket használnak a látássérültek megszólítására, ilyen negatív példa a látáskorlátozott és a fogyatékkal élő. A helyes kifejezések közé tartozik a fogyatékossággal élő, a látássérült és a vakvezető kutya.

„A kifejezések közül a legvisszataszítóbb, amire a legjobban ugrunk, az a világtalan, tehát nem vagyunk világtalanok, ugyanabban a társadalomban élünk, mint bárki más, ugyanebben szeretnénk aktívak lenni és szeretnénk megmutatni az értékeinket. Szeretnénk a társadalomban ledönteni azokat a sztereotípiákat, hogy minden látássérültnek van vakvezető kutyája, mindenki használ fehér botot, mindenki mindent és mindenkit megtapogat, pedig nem” – folytatta az elnök.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, a látássérülteknek nincs szükségük sajnálatra a társadalom részéről, mivel ők nem betegek, nem egy külön világban élnek. Amit viszont szeretnének elérni, hogy az akadálymentesség elve az online és az offline térben is minél nagyobb szerepet kapjon.