Értéktáras a Zenei Intézet – A Nyíregyházi Egyetem népzenészképzése kapta a kitüntető címet
Fotó: Szarka Lajos

Mind a városi, mind a vármegyei értéktárba bekerült a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének népzenészképzése, mely az induláskor egyedülálló volt hazánkban. Ezen az oktatási szinten még ma is csak városunkban kaphatnak diplomát már neves, vagy a pályán induló fiatalok. Nyíregyházán a városnap ünnepi eseménysorában vette át az Értéktár Emléklapját a Zenei Intézet igazgatója.

30 éve Magyarországon senkinek nem volt diplomája népzenélésből. A kezdetekkor egymástól tanultak, tulajdonképpen legalizálták az oktatásban az első nagy csapat tudását.

A Csík zenekar több tagja, maga Csík János, vagy Pál István Szalonna, Vavrinecz András, és több mai kollega is a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetében tanult és kapott diplomát. Az intézetigazgató magánszemélyként tett javaslatot ennek a kimagasló munkának az elismerésére. Így került a népzenészképzés a Nyíregyházi, majd a Vármegyei Értéktárba.

„A népzenetanár-képzés számunkra, az ének-zene tanárképzés mellett vált nagyon fontossá. Ezt a képzést ugyanis mi alapítottuk az országban. Ezért van nagy jelentősége, hogy a hallgatóknak, de az intézménynek is az identitástudatát megemeljük. Azok a hallgatók, akik a Nyíregyházi Egyetemre jelentkeznek népzene- és népi kultúra tanári képzésre, mellé az ének-zene tanári szakra, tudniuk kell, hogy olyan szakra jelentkeznek, ami nemzeti értékké vált. Az az országban tudomásom szerint még egyedülálló, nem tudok olyan képzést, ami nemzeti értékké vált volna” – nyilatkozta Ferencziné dr. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének igazgatója.

A büszkeség mellett persze nagy felelősség is a több mint 30 éves munkát méltató kitüntető cím. Folyamatosan fejlesztik, korszerűsítik a tananyagot. Már egy új koncepció szerint indult a most záruló tanév is. A hallgatók a néprajzi tartalmat komolyabban tanulják, és emellett vesznek részt a népi hangszeres és énekes képzésben, 9 féléven keresztül. De mi a szerepe a tudás mellett a diplomának? 

„A tudásátadás. Amit ők megtanultak annak idején, esetleg még közvetlenül az értékátadóktól, a hagyományos tudásátadás folyamatában, ma ez már nem valósítható meg. Most már az iskolarendszerű képzésben zajlik a tudásátadás. Azok a kollégák, akik annak idején spontán tanulhatták a népi hangszereket, a közös muzsikálással, együttzenéléssel, most már szervezett iskolai keretek között tudják ezt továbbadni, ahhoz pedig oklevélre van szükség” – tájékoztatott az intézetigazgató.

Tény, hogy ma is divatja, és nemzetközi szinten is értéke van a magyar népzenének, egyáltalán a népi kultúrának. Levelező tagozaton indult jellemzően Nyíregyházán a képzés, mely elsősorban a tudás rendszerezését jelentette. Mára felépült az iskolarendszer, alap- és középfokon, majd 2007-ben a Zeneakadémia is bekapcsolódott az oktatásba. Csütörtökön este, egy negyedéves évfolyam vizsgakoncertjére látogattunk el, itt készültek a felvételek.