Piac – Kígyózó sorok a húspultoknál a hosszú hétvége előtt
Fotó: Szarka Lajos

Már csütörtökön elindult a roham a nyíregyházi Búza téri piaccsarnokban. A hosszú hétvégét megelőzően tömött sorokban álltak a vásárlók a húspultoknál. Szombaton még nyitva tart a vásárcsarnok, a legtöbben grillezésre készülnek az ünnepek alatt.

 

– Pünkösd miatt hosszú hétvége lesz, ez azt takarja, hogy vasárnap és hétfőn zárva lesznek a boltok. A családok összegyűlnek, együtt lesznek, emiatt lényegesen többet vásárolnak. Nagyobb forgalomra számítottunk és számítunk is még emiatt – mondta el Szentmiklóssy János, a Szentmiklóssy Húsbolt tulajdonosa.

Indul a grillszezon

Itt a jó idő, így egyre több vásárló keres a grillezéshez megfelelő alapanyagot, a kínálat pedig igen széles a Búza téri piaccsarnokban. Lehet válogatni a friss és hazai marhahúsok, tarják, karajok, különböző csirkerészek és természetesen a szezon egyik kedvence, a kolbászok között is. Megkérdeztünk néhány vásárlót, sokan úgy gondolják, a tarja a sertés egyik legkönnyebben és legtöbbféleképpen elkészíthető része. Mivel zsírban bővelkedik, így nem szárad ki, ezért egyben vagy szeletben elkészítve is ízletes fogás válhat belőle.

Fotó: Szarka Lajos

Azt is megtudtuk a vásártéren, hogy sokak szerint a grillhús sikere mindig a jó pácon múlik, de türelemre is szükség van, hiszen minél tovább hagyjuk fűszeres lében a húst, annál finomabb lesz. A húspultok mögött tevékenykedő árusok pedig azt is elmondták, eddigi tapasztalatuk szerint a nyári grillezések elengedhetetlen főszereplője lesz a csirke, elkészítése egyszerű, és számtalan módon variálhatók a pácok mind a csirkemelleken, combon és szárnyon.

– Hála az égnek, megérkezett a nyár és ezzel együtt a grillszezon. Egyre több ehhez szükséges terméket vásárolnak, előnyben részesítik a tarját, és a további grillezni való termékeket. Természetesen a csirkehúsokból is rengetegen grilleznek – tette hozzá Szentmiklóssy János.

A Búza téri piaccsarnokban nincs hiány a választékból, és még nincs késő a hosszú hétvége előtt, szombaton nyitva tart a vásártér. Pünkösd ünnepén, május 28-án és 29-én azonban a NYÍRVV Nonprofit Kft. által üzemeltett piacok zárva tartanak.