Érték – Örökség – Összetartozás: bemutatták a Megyei Értéktár másfél száz büszkeségét

Érték – Örökség – Összetartozás. Ezen a címen mutatták be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár több mint másfél száz büszkeségét. A kötet szerzője Bene János történész és Csutkai Csaba fotóművész.

 

Az Árpád-kori szabolcsi földvár történetétől a magyarországi hungarikumok közé sorolt mai eredetvédett pálinkáig egy évezred kincseit gyűjtötte kötetbe a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár kiadványa, mely az Agrárminisztérium támogatásával jelent meg.

„Érték – Örökség – Összetartozás, tehát mindaz, ami a megye múltjához köthető, és olyan értékek, amikről nem tudtam. Sok mindenről nem tudtam, és kellemes érzés volt szembesülni ezekkel, kellemes érzés volt a helyi bizottságok által beküldött értékeket rendszerbe foglalni, összegyűjteni, hogy fejezetekbe soroljuk, mint az épített örökség, életmód vagy szellemi örökség. És sok minden olyan is előkerült, amit illett volna ismerni, de bizony nem ismertem, és ismét mondom, jó érzéssel szerkesztettem” – nyilatkozott a kötet egyik szerzője, dr. Bene János történész, címzetes múzeumigazgató.

Eddig 155 értéket fogadott el a települési értéktárak ajánlása nyomán a megyei bizottság, de egy másfajta csoportosítás révén 127-ről szólnak a lajstromban. A kulturális örökség köréből megemlékeznek mások mellett a Szabolcs és a Nyírség Táncegyüttes, a 4 for Dance, a Cantemus, a Mandala, a Jósa és a Beregi múzeum munkájáról. A nemzeti értéktárba került beregi keresztszemes, a paszabi szőttes és az ajaki lakodalmas, a Kölcsey Társaság vagy a nyírteleki Kedvesház pedagógiai módszere is megyei büszkeségeink között szerepel. Az épített környezet fejezete templomokat, várakat, tornyokat, híres épületeket, temetőket és sírhelyeket vesz sorba. A természeti környezet csodái között a baktalórántházi, a sóstói, vagy a bátorligeti erdő. A turizmus-vendéglátás fejezetben pl. a Nyíregyházi Állatpark és Sóstógyógyfürdő, az agrár-élelmiszergazdaság területéről megjelenik a milotai dió és a nagydobosi sütőtök, valamint a szatmári szilvalekvár, de ipari és műszaki megoldások is helyet kaptak a kötetben.

„Ez egy pillanatképet mutat, tehát nem teljes ezzel az értéktár, de mindenképpen szerettük volna, hogy ez a könyv – amely két nyelven jelenik meg, magyarul és angolul is olvasható – hozzá tudjon járulni nemcsak értékek őrzéséhez és megmutatásához, hanem turisztikai szempontból is hasznosítható legyen. Ne csak magunknak, hanem az idelátogatóknak is meg tudjuk mutatni, mi az, amire mi büszkék vagyunk” – fogalmazott Baracsi Endre, a megyei értéktár bizottság elnöke.

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” – idézte a Kossuth-díjas énekes, Sebő Ferenc gondolatait a kötetbemutatón Csutkai Csaba fotóművész. „Én megéltem minden képet. Egyet mégis választani kell a legnemesebb feladatok közül.”

„A beregdaróci betlehemes játékok dokumentálása például felejthetetlen élményt adott, mert ezt nekem játszották el a szereplők karácsony délelőttjén. Számolva arra, hogy a körülmények nem biztosan lesznek optimálisak, képesek voltak megrendezni és lejátszani a beregdaróci görög katolikusok” – emlékezett Csutkai Csaba. 

A megyei értéktár Érték – Örökség – Összetartozás című kiadványa kereskedelmi forgalomban nem kapható, de a megyeházán az értéktár bizottság titkáránál elérhető. A következő kötetben szerepel majd a legújabb értékek között Móricz Zsigmond munkássága, vagy az újfehértói zsidótemető és a csodarabbi sírja is.