Eredményes munkájáért kapott „Életet adományozó kórház” címet a Jósa András Oktatókórház
Fotó: Szarka Lajos

A szervdonáció területén végzett áldozatos munkájáért az Országos Vérellátó Szolgálat újra „Életet adományozó kórház” címmel tüntette ki a Jósa András Oktatókórházat 10 sikeres donáció után.

 

Az intézmény orvosait, ápolóit a tavalyi eredmények alapján már ötödik alkalommal jutalmazták a sikeres donációért. A műtétek során 30 embernek adtak új esélyt az élethez.

„Nálunk történt a legtöbb szervdonáció 2020-ban. Ez tíz sikeres szervdonációt jelent, melynek során 30 szerv került eltávolításra és beültetésre. Ezáltal új életet, új reményt adtunk a betegeknek. Hogy miért vagyunk ilyen sikeresek? Évtizedek óta nagy hagyománya van osztályunkon a szervdonációnak. Orvosok és ápolók, mindenki elkötelezett e mellett a kérdés mellett” – nyilatkozta dr. Szűcs Attila, a Jósa András Oktatókórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának vezető főorvosa.

Nyíregyházán a szervkivétel történik, a beültetést a központokban végzik, Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs klinikáján, illetve az Eurotransplant tagjaként nemzetközi szervcsere is zajlik. 

„Sajnos azt kell mondanom, még a lakosság nem ismeri megfelelően a magyar törvénykezést. A magyar törvénykezés az előzetes tiltakozás hiányán alapszik, vagyis már a szervdonációba nem szükséges a családtagoknak beleegyezni, de bármely állampolgár tehet ez ellen élete során tiltakozó nyilatkozatot. A szakma felelőssége óriási, de szeretném kihangsúlyozni, ez az egyetlen szakmai kérdés – a szervdonáció –, melyet nem szakmai protokoll, hanem a törvény határoz meg. A folyamat során a törvény által meghatározott pontok szerint kell eljárnunk, és a törvény minden pontját be kell tartsuk” – tájékoztatott a főorvos.

Bármely szervet beültethetik, leggyakoribb a veseátültetés, de gyakori a szív-, tüdő- és májeltávolítás, illetve a centrumokban a -beültetés – fogalmazott a főorvos.

Szondi Zita főigazgató beszélt arról, hogy ezen a díjon túl két főorvos, Szűcs Attila és Tormássi Márton a Covid-ellátás megszervezéséért vett át kitüntetést a Szent Imre Kórházban, illetve a legújabb hír szerint a Medicina Top 200 kiadvány a legjobb megyei kórháznak járó díjat is ide ítélte.

Kapcsolódó galéria

Életet adományozó kórház - oklevél átadó