Eredeti Himnusz kéziratok érkeztek Nyíregyházára

 

Az Országos Széchenyi Könyvtárból érkezett a megyeháza dísztermébe Kölcsey Ferenc Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból autográf kéziratának, és Erkel Ferenc Hymnusz partitúra kéziratának eredeti példánya.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

A kéziratok mellett a Jósa András Múzeum és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára jóvoltából más kiállítási tárgyak is láthatók a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Pénteken délelőtt 9 és délután 3 óra között a megyei középiskolák diákjait várták, hogy csoportosan megtekintsék a kéziratokat.

1844-ben mutatták be Erkel Ferenc vezényletével

Három időpontban Dr. Karádi Zsolt irodalomtörténész tárlatvezetésével tudhattak meg többet a szerzőkről, valamint a Himnusz szövegének és zenéjének kapcsolatáról. Mint elmondta, Kölcsey 1823-ban írta a Himnuszt, Erkel pedig pályázatra komponálta a zenét 1844-ben, és júliusban volt a bemutató. Haydn császári Himnusza ellenében a magyarságnak mindig is ez volt a nemzeti ima. Erkel halála után a művet többször is átdolgozták, legutóbb Lajta László, 1957-ben.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

A Magyar Kultúra Napja megyei ünnepségét szombaton 13 órától tartják a megyeházán, de a nagyközönség számára már délelőtt 10 órától megtekinthető Kölcsey Ferenc Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból autográf kéziratának, és Erkel Ferenc Hymnusz partitúra kéziratának eredeti példánya.

 

Szoboszlai Tibor