Erdők Hete: a makkvetéstől a fafeldolgozásig mindent megismerhettek a diákok

Szeretni és tisztelni a természetet, megismerni az erdészek munkáját, az erdők élővilágát, nagy vonalakban ez a célja az Erdők Hete hagyományos programjának, melyet Nyíregyházán a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája szervezett. A tanösvény jellegű erdei sétán két nap alatt 30 iskolás és óvodás csoport vett részt, mintegy 900 gyerek.

"Képzeljétek el, hogy itt, az erdőben borzasztó nagy verseny van. Az erdőben a vízért, a fényért, a tápanyagért és a levegőért folyik a fák között a verseny”

– így fogadta az Apáczai iskola harmadikosait Ricsi bácsi az erdőben, a gyérítésjelölési állomáson. „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” – ez a mottója az idei, 27. Erdők Hete programjának, melyet 10. alkalommal Nyíregyházán is megrendeznek.

„Az első állomáson egy általános köszöntő van, ahol az erdei viselkedésről hallanak a gyerekek, illetve a Sóstói-erdő élővilágáról, kiemelve az év élőlényeit, az év fáját. Tanulnak a gyérítésjelölésről, mi alapján választja ki az erdész, hogy melyik fát szabad kivágni, és melyiket nem. Hogyan történik a fadöntés, hogyan történik egy fának a választékolása, hogyan döntjük el, miből lesz bútorfa, miből lesz tűzifa. A végén pedig az erdő felújításáról, a csemeték ültetéséről, a makkvetésről fog szó esni”

– tájékoztatott Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Zrt. mb. erdészeti igazgatója. A gyerekek hallottak az év fájáról, a vénic-szilről és az év gyógynövényéről, a vadgesztenyéről. Ezek hasznosságáról és tulajdonságairól. Az év 40. hetében zajlik mindig az Erdők Hete. Nyíregyháza nagy szerencséje, hogy a város szélén nő a Sóstói-erdő, melynek 350 hektárjából 285 hektárt kezel a Nyírerdő Zrt.  A bükk, tölgy, szil, hárs és juharerdő, annak élővilága visszajáró diákcsoportok tematikus foglalkozásainak témája.

„Ez gyakorlatilag egy erdészeti nyílt nap. Nagyon szeretnénk, ha a gyerekek nemcsak a képzeletükben látnának igazi élő erdészt, hanem a valóságban is. Nemcsak a Sóstói-erdő élővilágára szeretnénk felhívni a figyelmet, hanem a mi munkánkra is. Úgy vagyunk vele, hogy ez a kettő együtt, kézen fogva jár. Az erdő és az erdész. Szeretnénk, ha nem a misztikum homályából lépnénk elő, hanem hús-vér erdészektől kapnának első kézből tájékoztatást a látogatók”

– folytatta az erdészeti igazgató. Az erdőgazdálkodással kapcsolatban úgy fogalmazott az igazgató, hogy jelenleg holtidőszak van az erdőben, mert az ápolási időszaknak vége, az ültetéseket pedig még nem kezdték el. Ilyenkor a következő évi fakitermelésekre koncentrálnak. A becslés, a jelölés, a mérés történik. A kirándulási időszak végén aztán jön a fakitermelés. Ún. nevelővágás, gyérítés, ritkítás, és erdőfelújítás.

Kapcsolódó galéria

Nyírerdő nap 2023