Az aradi vértanúkra emlékeztek Nyíregyházán

Október 6-a a kormány 2001-es döntése alapján nemzeti gyásznap, az aradi vértanúk kivégzésének emlékére. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata ezen a napon a Damjanich-szobornál rendezett megemlékezést. Az ökumenikus szolgálat után Jászai Menyhért alpolgármester mondott megemlékező beszédet, majd a Fegyveres Erők és Rendvédelmi Szervek Nyugdíjas Klubjának Honvéd Népdalköre adott elő ’48-as dalokat. A megemlékezés koszorúzással zárult.

 

Az aradi vértanúkra emlékezünk október 6-án. A magyar honvédtiszteket 174 évvel ezelőtt ezen a napon végezték ki, a kormány 2001-ben pedig a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította ezt a dátumot. „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza.” – A Kossuth-nóta legismertebb sorait és több ’48-as dalt is énekelt a Fegyveres Erők és Rendvédelmi Szervek Nyugdíjas Klubjának Honvéd Népdalköre a Damjanich-szobor előtt. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is emlékezett az aradi vértanúkra. A város nevében Jászai Menyhért alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, beszédében pedig kiemelte, noha gyásznap a mai, legyünk büszkék arra, hogy egy olyan országban élhetünk, amelynek alapjait a bátorság, az önfeláldozás és a szabadság iránti vágy hozta létre.

– Ma arra az október 6-ra emlékezünk, amikor kivégezték az aradi vértanúkat. Azt a tizenhárom honvédtisztet és Batthyány Lajost, az első független, felelős magyar kormány miniszterelnökét. És tesszük ezt azért, mert jelenünket és jövőnket is meghatározza az emlékezet. Mert nemzeti ünnepeinkkor, gyásznapjainkkor fel kell idéznünk mindazokat, akik országunkat formálták, akik előre vitték annak boldogulását. Fel kell idéznünk a hazaszeretetet, azt, amit ők képviseltek, amiből ma mi is tanulhatunk. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emléke örökké bennünk él. És bár gyásznap a mai, legyünk büszkék arra, hogy olyan országban élhetünk, amelynek alapjait a bátorság, az önfeláldozás és a szabadság iránti vágy hozta létre. Mert a legdicsőbb név a világon az aradi tizenhárom – mondta beszédében Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Ma már elképzelhetetlen számunkra, mit élhettek át a múltban hőseink, ezért a mi feladatunk, hogy megőrizzük és továbbvigyük azokat az értékeket, amelyekért ők küzdöttek, hogy nevük és emlékük ne csak a tanórákról és a történelemkönyvekből legyenek ismertek – tette hozzá az alpolgármester. Nyíregyházán a Tompa Mihály utcán állít emléket a hősöknek a Damjanich-szobor. A pénteki megemlékezésen a szobor melletti kopjafákra kisiskolások helyezték el az általuk készített csákókat, majd diákok egy-egy virággal emlékeztek az aradi tizenhármakra, az egyház képviselői pedig imára szólították a résztvevőket. A megemlékezés zárásaként a városi és megyei önkormányzat, illetve helyi intézmények képviselői helyezték el az emlékezés virágait a Damjanich-szobornál.