Erasmus+ pályázat a SZIKSZI-ben

A két esztendő alatt diákok és tanárok utaznak a partnerországokba, hogy együtt dolgozzanak a projektben, kapcsolatot teremtsenek, megismerjék egymás kultúráját, közösségi életét, s nem utolsósorban gyakorolják az angol nyelvet. A nyíregyházi intézményből 24 diák vesz részt a programban.

A 2014-15-ös tanévben a projekt első találkozója a Nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolában és Kollégiumban került megrendezésre 2014. november 24–28-a között. A találkozóra hat országból 24 diák és 19 tanár érkezett. Az intézmény 24 diákja fogadott otthonában külföldi diákot, így lehetőségük nyílt az angol nyelv aktív gyakorlására, s arra is, hogy betekintést nyújtsanak a magyar életvitelbe. A pályázat témája a sport és mozgás a fiatalok életében, az egészséges életmód, a számítógép túlzott használatának megelőzése, így e célokhoz kapcsolódtak a programok is. Az ötnapos programok keretében a programban részt vevők nem csupán egymás iskoláját és városát ismerhetik meg, de kirándulnak, s a sportprogramok keretében egyéni, illetve csapatjátékokban versenyeznek, és kipróbálhatnak számukra ismeretlen sporttevékenységeket is, élőzenés táncház keretében különböző népek táncainak lépéseit tanulhatják meg profi táncosoktól.

A második projekttalálkozóra Ankarában, Törökországban került sor 2015. március 16–20-a között. A SZIKSZI képviseletében 4 tanár és 4 diák utazott a nemzetközi partnertalálkozóra és diákcserére.

A következő találkozó helyszíne Riga, Lettország volt 2015. május 4–8. között, ahol szintén 4 tanár és 4 diák képviselte az intézményt.

A következő tanévben még további négy nemzetközi találkozón lesz alkalom az együttműködésre tanáraink és diákjaink aktív közreműködésével, 2015 őszén Olaszországban, Milánóban és Spanyolországban, Hellínben. 2016 tavaszán pedig Norvégiában és Görögországban valósítják meg a projekt célkitűzéseit.