Erasmus napok - Te is szeretnél külföldön tanulni?

– Én nagyon szívesen kipróbálnám magam külföldön egy másik iskolában is – mondja Kocsis Szabolcs. Most a Nyíregyházi Egyetemen tanul, és azért jött el az Erasmus napokra, hogy információkat szerezzen a pályázati lehetőségekről. – Én igazából azért jöttem el erre az Erasmus programra, mert a testvérem is külföldön lakik, és nagyon jó lehetőségnek tartom, hogy esetleg külföldön is el lehet egy szemesztert tölteni. Jól beszélek angolul, szerintem megoldható lehet – tette hozzá.

 

Erősítenék a nemzetközi kapcsolatokat

 


További képekért kattintson a fotóra!

Az Erasmus napokon több előadó angolul tartott előadásokat. Többek között arról beszéltek, hogyan tanulhatnak külföldön az uniós tagállamok hallgatói. Ebben nagy segítséget nyújt az Erasmus+ program. Az Unió ugyanis a 2014-től 2020-ig tartó gazdasági ciklusban jelentős összeget, közel 15 milliárd eurót fordít elsősorban képzési és oktatási programokra. A tervek szerint négymillió pályázó számára biztosítanak ebből az összegből forrásokat. Ma az is kiderült, hogy ebből a keretből szeretné nemzetközi kapcsolatait és képzési kínálatát fejleszteni a Nyíregyházi Egyetem. 

– Az Erasmus Mundus keretében szeretnénk közös kurzusokat kialakítani külföldi egyetemekkel. Ennek az a lényege, hogy három intézmény közösen egy szakot létesít. Természtesen angol nyelvű a képzés. Közösen állítják össze az anyagot. Minden egyes országban akkreditáltatni kell a szakot, de hát ez egy óriási lehetőség lenne ugyanis a különböző féléveket a hallgatók a három ország valamelyikében teljesíthetné – fogalmazott Nagyné dr. Schmelzer Erika, tanárképzési főigazgató.

 

Nyári egyetemmel álmodnak

 

A Nyíregyházi Egyetem tanárképzési főigazgatója arról is beszámolt, hogy egy tematikus nyári egyetemet is szeretnének létrehozni a Nyíregyházi Egyetemen. Ehhez pedig a forrásokon kívül, megfelelő partnerekre, és a nemzetközi tudományos életben is elismert oktatókra, elődókra van szükség. Az Erasmus rendezvény a mai angol nyelvű nap után, kedden magyar nyelvű előadásokkal folytatódik.

Z. Pintye Zsolt
Fotó: Szarka Lajos