Ép testben ép lélek – vallják a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban
Ép testben ép lélek – vallják a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban

Országosan, így a Kölcseyben is október elején tartották a Fenntarthatósági Témahét programjait. A patinás belvárosi gimnázium a témahét programjául az egészségnevelést választotta, annál is inkább, mert október 10-én emlékezünk meg a „Lelki egészség világnapjáról”.

A nyitónapon a diákok Áder János köztársasági elnök nyitóelőadását nézték meg a témahét honlapján. Az osztályfőnökök már korábban felkészítették a diákokat, hogy köztársasági elnökünk mennyi mindent tesz a környezetvédelemért és a vízgazdálkodásért.

A kezdő nap iskolai programját rendhagyó testnevelés órák is színesítették, ahol a tanulók megismerkedhettek a jóga alapjaival, stresszoldó technikákat és meditációs gyakorlatokat is megtanulhattak.

A következő nap programja egy művészeti kiállítás megnyitójával kezdődött. A tanulók néhány héttel korábban azt a feladatot kapták Farkas Zoltán tanár úrtól, aki a rajzot és a vizuális kultúrát tanítja, hogy rajzoljanak minél kifejezőbb képeket „A modern világ hatása az emberre” témakörben. A kiállítás szervezésében nagy szerepet vállalt dr. Antalné Porkoláb Katalin könyvtárostanárnő, és a tanár úrból és tanárnőből szerveződött zsűri a 60 alkotásból 27 alkotást választott ki, és megszervezték a közönségdíj odaítélésének lehetőségét is. A zsibongóban látható rajzokat érdemes többször is megtekinteni, hiszen a diákok nagy kreativitással szemléltették, hogyan növeli az emberiség az ökológiai lábnyomát és milyen hatással vannak a modern technikai eszközök az ifjúságra.

A hét közepén Juhász Béla Szilárd a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ  mentálhigiénikusa, addiktológiai konzultánsa,
online mentálhigiénés élő videokonferenciát tartott a kölcseys diákoknak, melyen minden osztályunk részt vett.  Az interaktív előadás során a fiatalok kérdéseket tehettek fel. Az előadó egyénisége és előadásmódja lehetővé tette, hogy személyes jelenlét nélkül is figyelemfelkeltő és elgondolkodtató legyen az előadás.

A csütörtöki nap szintén az online térben zajlott, a Nyíregyházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai tartottak élő, interaktív videokonferenciát, négy tanítási órán, 2-2 osztály részvételével. Az előadást a meet felületén valósítottuk meg. Az előadások szintén a higiéné és a mentálhigiéné témakörében zajlottak. A fiatal előadók egy videófilmet is levetítettek, melynek főszereplője egy látássérült, brazil sportolónő volt, aki egészségkárosodása ellenére vállalta a küzdelmet, hogy addig edz, míg olimpiai bajnok futónő nem válik belőle. A tanulók sokat tanulhattak ebből a filmből, hiszen az életvidám brazil nő kitartásra, szorgalomra, önfegyelemre biztatta a diákokat.

A hetet a rajzkiállítás nyerteseinek ünnepélyes köszöntése zárta. A díjakat iskolánk igazgató asszonya, Torda István Tamásné Nagy Ildikó adta át.

 „A modern világ hatása az emberre” című rajzpályázat díjazottjai:

Szakmai I. helyezett:              Kisari Máté                 10.C

Szakmai II. helyezett:            Szűcs Zsófia Renáta   9.C

Szakmai III. helyezett:           Petromán Szilvia        7.D

Közönségdíjas:                       Gulyás Luca               10.D

A díjakat a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete és a Vöröskereszt, Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium Ifjúsági Alapszervezete szponzorálta. 

A témahét eseményei megmutatták, hogy a diákoknak szükségük van hasznos tanácsokra, az „én időre”, és a gyakorlati stresszoldó technikákra.

 

 

Safrankuné Palombi Csilla, a biológia, kémia és egészségnevelés munkaközösség vezetője, a Vöröskereszt Megyei Szervezetének kapcsolattartója