Energetikai felújítás a nyíregyházi óvodában

Kerítéssel elzárt terület fogadja a gyermekeket, a szülőket és az óvoda dolgozóit a Sóstói úti gyermeknevelési intézményben. A kerítésen tábla, amely betűvel és képpel arra figyelmeztet, a munkaterületen illetéktelenek nem tartózkodhatnak. A lezárt részen szeptember első napjaiban a munkások a Kerekerdő Óvoda szigetelésén dolgoztak, hiszen a Sóstói úti intézmény is részese annak a projektnek, amelynek eredményeként 3 nyíregyházi intézmény energetikai korszerűsítése valósul meg. Nyíregyháza Önkormányzata sikeresen pályázott 150 millió forint vissza nem térítendő támogatásra, amit közintézmények épületenergetikai fejlesztésére fordít. Az elnyert összeget az Önkormányzat további több mint 3 millió forinttal bővítette, így valósulhatnak meg a munkálatok az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményében, a Gyermekek Háza Déli Óvoda Virág utcai Tagintézményében, valamint a Tündérkert Keleti Óvoda Székhelyintézményében. Az épületenergetikai fejlesztés során a gyermeknevelési intézményekben hőszigetelik a homlokzatot, a lapostetőt, kicserélik a nyílászárókat, színezik a falakat, valamint elvégzik az ezekhez kapcsolódó járulékos munkákat is.

 

Nyáron bent, ősszel kint

 

A nyári szünidő alatt a kisebb, benti munkákkal végeztek az óvodákban a szakemberek, azért, hogy az új nevelési év zavartalanul kezdődhessen, így a foglalkozásokat a megszokott környezetben tarthatják az óvodapedagógusok. A kinti feladatok nem nehezítik az óvodai életet, a munkások elkerített területen végzik a felújítást odafigyelve a kicsik biztonságára.

 

Kiemelt figyelem a gyerekeknek

 

Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a munkálatokat tervszerűen ütemezték. A vezetőnő kifejtette, odafigyeltek arra, hogy az óvodai élet zavartalanul működjön, ezért a felújítási munkálatokat összeegyeztették a nevelési intézmény mindennapjaival. A szülőket tájékoztatták a fejlesztésről, így egyetlen gyerek sem marad a korszerűsítés miatt otthon. Az óvodában kiemelten figyelnek a kicsik biztonságára, a játszórészeken teljesen elkülönítve élvezhetik a szabadban töltött perceket,a munkálatok nem veszélyeztetik biztonságukat.

 

Időszerű fejlesztések

 

Az épületeken időszerű volt a felújítás, hiszen az 1970-es 80-as években épült intézmények már jelentősen energiapazarlókká váltak. A fejlesztések eredményeként a jövőben csökken az üvegházhatású gázok kibocsájtása, de fontos szempont az is, hogy az óvodai nevesében részt vevő gyermekek megújult, környezetbarát, szép helyen tölthetik mindennapjaikat. A munkálatok várhatóan november végére fejeződnek be.

Mikita Eszter