Elkezdődött az oktatás – Felügyelet és felzárkóztatás az iskolákban
Elkezdődött az oktatás – Felügyelet és felzárkóztatás az iskolákban

Június másodikától kis csoportos felzárkóztató vagy tehetségfejlesztő foglalkozásokat szervezhetnek az iskolákban. Az év végéig marad a digitális tanrend, de több szülő is kérte az intézményektől a foglalkozások megszervezését. Az iskolákban június 26-ig a gyermekétkeztetést is biztosítani kell a tanítási év szabályai szerint.

Rengeteg változást és kihívást okozott az iskolákban is a koronavírus-járvány, a 2019/2020-as tanév második félévének nagy részét otthon töltötték a tanulók. A tantermen kívüli, digitális oktatás minden intézmény számára kihívást jelentett, még akkor is, ha az adott iskola egyébként jól felszerelt technikai eszközökkel és a pedagógusok korábban is használták már a digitális világ adta lehetőségeket, közölte Bajnay Kornél, a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének a vezetője. Ebben az iskolában 35 pedagógus dolgozik és 356 diák tanul.

Új működési rend

Azt már napok óta tudni lehet, hogy ez a fajta online oktatás év végéig marad is az ország minden pontján, azonban június másodikától, keddtől egyéni vagy kis csoportos foglalkozásokat lehet szervezni az intézményekben.

Az iskolát megnyitottuk és kis csoportokban felügyeletet, illetve fejlesztéseket és különböző foglalkozásokat tartunk a gyermekeknek. 51 tanuló az, aki digitális oktatáson kívüli, intézményi megőrzést, illetve foglalkozásszervezést kért, tehát a szülők tulajdonképpen. Több csoportban dolgozunk tanítókkal, illetve tanárokkal, minden napra más-más nevelőt osztunk be, mert ők egyébként is a digitális munkarendben dolgoznak tovább, illetve bejönnek és azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei igényelték, különböző fejlesztő, felzárkóztató foglalkozásokat hajtunk végre

– tette hozzá Bajnay Kornél.

Év végi értékelés

A tanév június 15-ig tart, eddig kell lezárni a tanulókat. A Petőfi iskolában az év végi értékelés nem a megszokott módon zajlik, egy-egy digitális jegyet kapnak a tanulók, amellyel nem a tantárgyi tudásukat, hanem a diákok hozzáállását és szorgalmát osztályozzák – tette hozzá Bajnay Kornél. Az új működési rend természetesen a többi iskolában is életbe lépett, például az Arany János Gimnáziumban is szerveznek felügyeletet, illetve felzárkóztató foglalkozást biztosítanak azoknak a diákoknak, akik lemaradtak vagy nem tudtak együtt haladni a többiekkel. Az intézményben a szaktanárok jelzései alapján szervezik ezeket az órákat. Az Aranyba 1023 tanuló jár és 86 pedagógus dolgozik az iskolában, az év végi lezárás itt is komoly feladat.

Ez igazából egy szubjektív dolog, mert nagyon sok gyereknek, és köszönjük szépen a szülőknek a támogató segítséget, akik besegítettek a tanulóknak az előrehaladásában, de azt gondolom, hogy itt most azt a tudást kell értékelni, amit a diákok megszereztek. Nem lesz könnyű, nem lesz egyszerű, de azt gondolom, hogy a kollégáim a lehető legjobbat szeretnék kihozni ebből az értékelésből is. A következő tanévnek lesznek feladatai, én úgy gondolom, úgy érzékelem, hogy az első időszakban, szeptember elején a hiányosságok pótlását kell majd elvégezzük és utána tudunk majd belekezdeni a következő évfolyam tananyagának az elsajátításába

– közölte Kantár Attila, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium intézményvezetője.

Új szabályok keddtől

Az új szabályok szerint az iskolák június 2. és 15. között szervezik meg a felzárkóztató foglalkozásokat, június 2. és 26. között pedig a tanulók felügyeletét. Az iskolákban 2020. június 26-ig az intézményi étkeztetést is biztosítani kell, a tanítási év szabályai szerint.