Elkészült a technikumok óraterve: nem fognak háttérbe szorulni a közismereti tárgyak

A következő tanévre ajánlott minisztériumi óraterv szerint nem fog a műveltségi tárgyak rovására menni a gyakorlati képzés a szakoktatásban. A fő tárgyakból ugyanazt a tananyagtartalmat kell elsajátítani, mint gimnáziumban, de kevesebb lesz a testnevelésóra, nem lesz második nyelv és kötelező művészeti órák sem. Havi ösztöndíj minden tanulónak jár, de a sikeres vizsgázók háromszázezer forintos pályakezdési juttatást is kapnak.

Elkészítette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a szakképző intézmények heti óraterveit, ami alapján az iskolák összeállíthatják a jövő tanévi programjukat. Ősztől a szakképző intézmények nagyobb szakmai szabadságot kapnak, az őket fenntartó centrumok pedig az adott térség igényei alapján biztosítják a stabil gazdálkodási kereteket, és gondoskodnak a szükséges fejlesztésekről - közölte a Magyar Nemzettel a tárca.

Ahogyan arról az eduline.hu már korábban már beszámolt, az ősztől induló technikumi képzést közel 34 ezer diák választotta, ami sokkal nagyobb szám, mint az előző másfél évtizedben bármikor. Ezeken a képzéseken nagy hangsúlyt kap a gyakorlat, de az ITM óraterve szerint a fő tárgyakból - azaz matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből -ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell majd elsajátítaniuk a diákoknak, és az ötödik év végén ugyanúgy érettségiznek majd belőlük, mint a hagyományos gimnáziumokban.

A hatékonyabb tanulás érdekében a szakmai képzést és a közismereti órákat külön napokon szervezik meg a diákoknak, a terhelés pedig a tervek szerint egyenletesebbé válik az öt év alatt. Idegen nyelvből a 13. osztály végén, a többi érettségi tárgyból a 12. évfolyam végén is vizsgázhatnak a tanulók, így az érettségi bizonyítvány kézhezvétele előtt még javíthatnak is, ha szeretnének. A technikusi vizsgára az ötödik év végén kerül sor, és ekkor egyszerre két bizonyítványt vehetnek át a diákok.

Szeptembertől az óraszámok is változnak: magyarból valamivel kevesebb, matekból és történelemből viszont több órájuk lesz a diákoknak, mint most. Testnevelés már nem mindennap lesz, kötelező művészeti órákat (rajz, ének, mozgókép) nem írtak elő számukra. Mindemellett csak egy idegen nyelvet kell majd tanulniuk, de az azonos óraszámban, mint a gimnazistáknak. Természettudományból a 9. évfolyamon komplex óra lesz, a következő két évben pedig ezek közül külön-külön fogják tanulni azokat a tárgyakat, amelyek kapcsolódnak a választott ágazathoz.

Fontos változás lesz az is, hogy a nappali képzésben tanulók teljesítményük alapján részesülnek majd ösztöndíjban, amit tanulmányaik előrehaladtával munkabér válthat fel. Illetve szintén újdonság, hogy a tanulók a sikeres szakmai vizsga eredményétől függően egyszeri 150-300 ezer forint közötti összeget kapnak kézhez.

 

Forrás: eduline.hu