Elkészült a KKV stratégia és jövőre újabb gazdaságvédelmi intézkedések várhatóak

Elkészült a KKV stratégia, amelynek célja a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítése. A fő cél, hogy hozzájáruljanak a vállalkozások hatékonyságának emelkedéséhez, piacképességük növekedéséhez. A pénzügyminiszter a közelmúltban bejelentette, jövőre újabb gazdaságvédelmi intézkedések várhatók.

Lukovics György mesterfodrásszal együtt 12-en dolgoznak belvárosi szalonjában, ahol a fodrászat mellett többek között kéz- és lábápolási, kozmetikai és masszázs-szolgáltatásokat is biztosítanak a vendégeknek. A tulajdonos mester azt mondja, annak érdekében, hogy növekedjen vendégeik száma, folyton új szolgáltatásokra és ehhez új berendezésekre van szükség.

Ha a jövőt nézzük, akkor fejlesztésekben mindenféleképpen gondolkoznánk. A berendezéseket újítanánk meg, vagy olyan eszközökre lenne szükség, mint egy sterilizáló berendezés, amit az orvosi szobákban is lehet látni: csírátlanít, gombátlanít, tehát minden olyan dolgot elpusztít, ami nekünk a használat során fontos, hogy eltűnjön, hisz' tisztán és sterilen kell dolgoznunk. Én azt gondolom, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak nagyon nagy segítség lenne, ha az adóterhek, valamint az adminisztrációs költségek, terhek tovább csökkennének, hisz ezt mi megérezzük, nehéz kitermelni ezeket a költségeket.

A kormány tovább segíti a vállalkozásokat – jövőre újabb gazdaságvédelmi intézkedések várhatók. Többek között erről is szólt december elején, a Vállalkozók Napján Varga Mihály pénzügyminiszter.

A közeljövő kiemelt gazdaságpolitika célja, hogy olyan módon járuljunk hozzá a magyar vállalkozások hatékonyságának a növekedéséhez, ami segíti a technológiai fejlődést és a piacképesség növekedését mind itthon, a hazai piacokon, mind pedig külföldön. Ezt szolgálja a most elfogadott kis- és középvállalkozói (KKV) stratégia is! Olyan lépésekről döntöttünk ebben az anyagban, amelyek az üzleti környezet fejlesztését, a tőkeforrásokhoz való hozzáférés javítását, a fejlődéshez szükséges tudás megszerzésének a támogatását – a munkavállalók és a vállalkozások szintjén is elérhetőbbé kívánja tenni.

Hazánkban jelenleg mintegy 360 ezer kisadózó vállalkozás van, 41 ezer kisvállalati adó hatálya alá bejelentkezett vállalkozás. Könnyebbséget jelent az érintetteknek, hogy jövő január elsejétől a kiva mértéke tovább csökken, 12 százalékra. Az adófeltöltés rendszere pedig megszűnt. A jövő évben egy honlappal is segíti majd a kormányzat a vállalkozást indítókat, a vállalkozói portál elindításáért az Innovációs és Technológiai Minisztérium lesz a felelős, a honlap várhatóan 2020 nyarától érhető majd el.