Elindul az önkormányzati intézmények nyári felújítása

Óvodák, bölcsõdék, valamint egészségügyi és szociális intézmények, mûvelõdési házak szerepelnek az önkormányzat nyári felújítási listáján. A város idén összesen 217 millió forintot költ arra, hogy a szükséges beavatkozásokkal növeljék a komfortérzetet. Emellett – mint azt többször megírtuk – különbözõ pályázati forrásokból számos energetikai felújítás zajlik városszerte. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. július 13-i számában.)


A nyári beavatkozások jelentõs része az önkormányzati óvodákat érinti – kaptuk a tájékoztatást Kovácsné Szatai Ágnestõl, a vagyongazdálkodási osztály vezetõjétõl. Összesen 17 helyszínen tesznek rendbe valamit, ami az apróságok és a nevelõk, ott dolgozók kényelmét, biztonságát szolgálja.

 

A külterületi ovikra is figyelnek

 

Van, ahol parkettát, padlóburkolatot, lambériát cserélnek, van, ahol a kerítést, a teraszt újítják fel és olyan is, ahol az ajtókat cserélik ki. Természetesen több helyen festenek, valamint a járdákat is rendbe hozzák. Néhány helyen a fûtési rendszert is korszerûsítik részben, de biztosan örülnek majd a bútorzat és a beépített szekrénysorok cseréjének, vagy annak is, hogy a dolgozói öltözõt rakják rendbe egy helyen. Mindez messze nemcsak a belvárosra korlátozódik, hiszen például Nyírszõlõsön, Rozsrét­bokorban, Mandabokorban és Butykán is megjelennek a következõ hetekben a munkások.

 

Bölcsõdék, kultúrházak

 

Ami a bölcsõdéket illeti: a Napsugár, a Nefelejcs, a Bóbita, a Hóvirág, a Katica és a Babaház kerül sorra idén. Döntõen bútorokat cserélnek és burkolnak, valamint festenek is. Idén több mûvelõdési házban is elvégeznek kisebb-nagyobb beavatkozásokat, több helyen cserélnek nyílászárókat, és szépítik a térburkolatot. Ezúttal a Váci Mihály Kulturális Központnak a Városmajori, a Kertvárosi, a Felsõsimai és a Butykai Tagintézménye újul meg.

 

Idõsotthonok

 

2018-ban három idõsek otthonát is korszerûsítenek. A Pacsirta utcán és Oroson két intézményben (Rozsnyai utcán és a Fõ utcán) nyúlnak hozzá az épületekhez, de van, ahol az udvari térburkolatot cserélik, parkolót alakítanak ki, megoldják a csapadékvíz elvezetését és a pihenõkertet akadálymentesítik. A Szociális Gondozási Központban a burkolás mellett felújítják a szennyvízhálózatot a Vécsey közben. Az önkormányzattól kapott információk szerint a munkálatok várhatóan 3 héten belül kezdõdnek, jelenleg a beérkezett pályázatok értékelése zajlik. Igyekeznek úgy ütemezni a munkákat, hogy a nevelési intézményekben elkészüljenek õszre, illetve az addigi mûködés közben se zavarják a gyermekeket és felnõtteket.

(Szerzõ: Tarczy Gyula)