Élhető jövőt, munkát biztosítva itthon tartani a fiatalokat

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése júliusi ülésén fogadta el a város Ifjúsági Koncepcióját, amelyben meghatározta azokat a főbb irányelveket és célkitűzéseket, amelyek a jövőben irányt mutatnak a megyeszékhely ifjúsággal kapcsolatos cselekvéseinek.

 

Megtartani

 

A koncepció alapját a városvezetés azon igénye határozta meg, amely a fiatalok Nyíregyházán tartását tűzte ki célul. Ezt szolgálja az az oktatási elképzelés, amely arra irányul, hogy az itt lévő szakembergárda legyen kétkezi munkás, vagy felsőfokú végzettségű Nyíregyházán maradjon. A jövőben beinduló fejlesztések ugyanis munkaerőt gerjesztenek, abba pedig be kell kapcsolódni és olyan szakmákat tanulni, amelyre itt Nyíregyházán van kereslet – mondta dr. Ulrich Attila, a város alpolgármestere.

 

50 ezer fiatal

 

Nyíregyházán és vonzáskörzetében közel 50 ezer fiatalt érint a koncepció, amelynek elkészítését egy több célcsoportot érintő kutatás előzött meg, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának közreműködésével. A kutatás során nem csak a 15 és 30 év közötti fiatalokat kérdezték meg, hanem olyan szervezeteket, vállalkozásokat is, akik fiatalokat foglalkoztatnak, illetve, akik jelen pillanatban is ifjúsággal kapcsolatos tevékenységet végeznek.

 

Fejlődés, esélyegyenlőség

 

A koncepció célja a fiatalok optimális fejlődésének biztosítása mellett az ifjúság életminőségének javítása, ezért fókuszál például a szórakozási igényeikre, de az esélyegyenlőségre is. A generációk közötti együttműködés is fontos eleme a városi elképzeléseknek, céljuk ugyanis, hogy az ifjúságban kép alakuljon ki a társadalomban betöltött szerepeket illetően, valamint hogy a fiatalság találja meg a helyét a nyíregyházi közösségekben.

 

Rugalmas iránymutatás

 

A koncepció valójában csak egy iránymutatás, amely igazodik az ország ifjúságpolitikai célkitűzéseihez és a helyi igényekhez egyaránt. Ebből kifolyólag rugalmas is, úgy alakítják majd, ahogyan az a fiatalság jövője szempontjából a legelőnyösebb.

Piszár Tünde