Elfogadták a környezetvédelmi programot
Közgyűlést tartott a nyíregyházi önkormányzat. A képviselők többek között elfogadták a város Környezetvédelmi programját, módosították a parkolási rendeletet, valamint újabb fejlesztési pályázatok beadásáról döntöttek. Ezek TOP-os forrásból, önerő nélkül összességében megközelítik a 3 milliárd forintos beruházási értéket.

 

A két közgyűlés között történt események összefoglalóját fontos információkkal egészítette ki Dr. Kovács Ferenc polgármester. Arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy szeptember végén aláírták a gázüzemű autóbuszok üzembe állításához szükséges töltőállomás létesítéséről és a telephely kialakításáról szóló szerződést és megkezdődtek a munkák. Bejelentette azt is, hogy szeptemberben két TOP-os pályázatról született támogatói döntés. Az egyik a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése című projekt, amely 1 milliárd 36 millió forintos forrást biztosít az Alma utcai csapadékvíz elvezető csatornarendszer rekonstrukció folytatására további utcákban, valamint az Igrice főfolyásnál kapacitásbővítést is jelent. A másik projekt négy bölcsőde fejlesztését segíti 238 millió forintos támogatással. Kérdésre válaszolva az is elhangzott, hogy a Jósa András Oktatókórház területére tervezett 365 férőhelyes, két szintes parkolóház alapkövét október közepén teszik le, tehát megvalósul a beruházás.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS PARKOLÁS

 

A napirendek tárgyalása során elfogadták a város 2020-ig szóló Környezetvédelmi Programját. Ez a korábbi időszakot alapul véve elemzi a célkitűzésekre irányuló megvalósult fejlesztéseket, intézkedéseket, illetve a környezeti elemekben, a környezet állapotában történt változásokat is. Értékeli az előző tervidőszakra készült környezetvédelmi program eredményeit is. A program tartalmaz rövid és hosszú távú stratégiákat, figyelembe véve a jövőbeni fejlődéssel, fejlesztéssel párhuzamosan esetlegesen megnövekvő potenciális környezetterhelés mértékét is. A közgyűlés módosította a Nyírtávhő Kft. tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő intézményi kazánházakban, illetve egyéb hőtermelő berendezésekben előállított hőenergia szolgáltatási díjainak árképletes ármegállapítására vonatkozó határozatát. E szerint az alapdíj képzést minden év október 15. napjáig kell elvégezni, és a díjat október l-től kell alkalmazni, a gázév időtartamához igazodóan, a következő év szeptember 30. napjáig, ha egyéb körülmények az évközi módosítást nem indokolják. Egyetértettek abban is, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő hőellátó berendezéseket, hőközpontokat a Nyírtávhő Kft. tulajdonába adják, ezzel több mint 100 millió forinttal emelve a társaság törzstőkéjét. Módosították a parkolóhelyek létesítéséről, valamint fizető parkolók üzemeltetésének szabályozásáról szóló a rendelet is. Például a sürgősségi betegellátást végző háziorvos alkalmanként legfeljebb 4 óra időtartamra kedvezményesen használhatja a fizető parkolókat a jegyző által kiadott várakozási engedéllyel. Emellett a Búza téri Piac bérlet megváltására jogosult olyan árus, aki érvényes bérleti szerződéssel vagy asztalhasználati megállapodással rendelkezik a Búza téri piacon történő árusításhoz. Ez a bérlet kizárólag a Búza téri nagy parkolóba érvényes a kijelölt helyeken.

 

ÚJABB PÁLYÁZATOK KÖZEL 3 MILLIÁRDOS BERUHÁZÁSOKRA

 

A képviselők áttekintették az elbírálás alatt lévő, megvalósítás alatt álló és lezárás alatt lévő pályázatait, és továbbiak beadásáról is döntöttek.
Dr. Adorján Gusztáv a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, a TOP-os pályázatokban nagy erővel indult el Nyíregyháza, ezt komoly előkészítő munka előzte meg. A folyamatban lévőkről beszámolnak a lakosságnak is, hiszen olyan fejlesztésekről van szó, amelyek befolyásolják a mindennapokat, ezért a pályázatokat készítését folytatni fogják.
Nagy László az MSZP önkormányzati képviselője úgy látja, az önkormányzat a pályázatok területén igyekszik utolérni önmagát, de ez nem fog sikerülni, persze nem az önkormányzat hibájából, hanem a kormányzat pályázat-kiírási metodikájának problémái miatt. Majd meglátják, hogy milyen módon fognak megvalósulni a projektek.
Béres Csaba a Jobbik önkormányzati képviselője hangsúlyozta, sok milliárdos nagyságrendben kerülnek Nyíregyházára TOP-os források. A város jövőjét hosszú távon meghatározó beruházásokat természetesen támogatják, de a kivitelezést is figyelemmel kísérik, hiszen voltak már problémák is.
Az új pályázatok között szerepel a Sóstói Múzeumfalu további fejlesztése TOP-os forrásból, közel 700 millió forintból, önerő nélkül. Többek között megújulhatna a látogatóközpont és a szabadtéri színpad, megtörténhetne a műtárgyépületek rekonstrukciója is. A Megyei Jogú Városok leromlott városi területeinek rehabilitációja elnevezésű felhívásra a Szociális városrehabilitáció Nyíregyháza szegregált területei címmel nyújtanak be pályázatot. Az 1 milliárd 700 millió forintból sor kerülhet mintegy 14 önkormányzati tulajdonú ingatlan külső-belső felújítására, melyekben összesen 184 lakás található. A 184 lakásból 42 -őt belülről is felújítanának. A munkák közel kétezer hátrányos és rászoruló ember életminőségén javíthatnak. A lakásfelújításon felül infrastrukturális fejlesztés is megvalósulhat, új járda-, új út építése, burkolt út felújítása, szennyvízcsatorna felújítása. Ezen kívül sor kerülhet a célterületen működő Gyermekjóléti Központ új épületbe költöztetésére, az épület teljes felújításával, berendezésével, kerttel és közparkkal kialakítva. Szintén TOP-os, közel 300 millió forintos forrásból, a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázati felhívás keretében készülhet el az Erdei sétány és ökológiai séta út Sóstófürdőn.
A képviselők szavaztak a Polgármesteri Hivatal szervezeti és működési szabályzatának módosításáról is. Eszerint az önkormányzati képviselőknek továbbra is adott minden eddigi jogosultság, az interpellációk időszaka azonban a napirendi pontok végére került.

Szoboszlai Tibor