Életbe lépett az új rendelet; ha kiléptél a házból, már kötelező a maszkviselés!
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza teljes belterületén kötelezővé vált a maszk használata csütörtök éjféltől. A helyi rendelet értelmében maszkot kell felvenni az utcán, a piacokon, temetőkben, játszótereken és még a kutyafuttatókban is. Kivételt csak a közparkok jelentenek, illetve sportolás közben sem kötelező a maszk viselése.

 

Van, aki szerint egymásra kell vigyázni, ezért kell a maszkot hordani.

– Egymásra vigyázzunk, mert senki nem tudja, hogy kiben van vírus és kiben nincs, és ilyen alapon hordania kellene mindenkinek – mondja Dobronyi Gábor.

Van, aki megkérdőjelezi, miért van szükség a szigorításra, de azért hordja.

– Kicsit szkeptikusan állok ehhez a kérdéshez, mert nyílt levegőn vagyunk, és nem nagyon érzem ezt így korrektnek – fogalmazott Matyasovszki Tímea.

De a többség úgy gondolja, hogy a maszk egy szükséges rossz, amit hordanunk kell, ha felelősen kívánunk viselkedni.

– Úgy gondolom, hogy valamilyen szinten mindenkinek alkalmazkodni kellene a helyzethez – tette hozzá Kocsis Gergely.

Éjféltől a város teljes belterületén

És ma az derült ki, hogy alkalmazkodnak is az új helyzethez az emberek. A szigorításokat tartalmazó kormányrendeletet követően Nyíregyházán a helyi operatív munkacsoport javaslatára az önkormányzat szigorította a maszkhasználatot Nyíregyházán. Eszerint a város teljes belterületén kötelező hordani a szánkat és az orrunkat eltakaró maszkot.

– Már az utcára kilépve viselniük kell a maszkot a városlakóknak. De viselni kell a piacokon, temetőkben, vásárokon, játszótereken, illetve a kutyafuttatókban is. Ez volt a másik felhatalmazás a kormányrendeletben a településvezetők számára, mi ebben a tekintetben azt a javaslatot tettük, hogy nem korlátozunk, nem zárjuk be a kutyafuttatókat, hiszen itt, Nyíregyházán 500 méteren belül nagyon sok helyen van kutyafuttató, viszont a maszkviselés itt is kötelező a rendelet értelmében – mondta el dr. Kása Brigitta aljegyző.

A helyi rendelet kivételeket is tartalmaz. A város parkjaiban és sporttevékenység közben nem kötelező a maszk használata. Így egy bujtosi vagy egy sóstói séta, futás, kocogás során senki nem kérheti rajtunk számon, ha nincs rajtunk maszk. Ahogy az Erdei Tornapályán sem. Ennek ellenére, ha sokan sétálnak, érdemes betartani a szociális távolságot, vagy az orrunkat egy sállal, kendővel eltakarni a magunk és mások védelmében is. A szigorúbb maszkhasználatot az országos rendelet értelmében a rendőrség és a honvédség fogja ellenőrizni.