Elérhető közelségben a kormányablakok – Több mint 14 millió ügyféltalálkozás egy év alatt

Több mint 14 millió ügyféltalálkozás történt tavaly a kormányablakokban. Jelenleg 6,2 millió ember lakik olyan településen, ahol kormányablak működik, de a többieknek sem kell 14 kilométernél többet utazni, hogy elintézzék ügyeiket.

A kormányhivatal 25 munkatársa tett sikeres vizsgát a kormányablak-ügyintézői képzés során, közülük 22-en személyesen vették át az ezért járó bizonyítványokat a Megyeházán. Az okleveleket a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárság munkatársa és a főispán adta át. Országos szinten 520-an végezték el a képzést az elmúlt időszakban.

Kormányablak-ügyintézők

Miután a kormányablakokban rendkívül sok ügyben lehet már hozzánk fordulni, ezért ez úgymond egy nagyon komoly és összetett szakmává vált. Azoknak, akik ott dolgoznak, nagyon sok ügyet és azoknak a különböző aspektusait, illetve az azzal kapcsolatos teendőket kell ismerniük. A képzés gyakorlatilag folyamatos, mert minden egyes alkalommal, amikor kijön egy olyan kormányzati intézkedés, amelynek a kormányablakban is van vetülete, akkor természetesen a kollégáknak is meg kell ismerkedni ezekkel az új dolgokkal. Egy konkrét példa, hogy amikor egy informatikai fejlesztés lezajlik, ami egyszerűvé teszi az ügyintézést, annak a rendszerét is ismerni kell a mi kollégáinknak is” – nyilatkozta Román István főispán.

Milliós ügyféltalálkozás

Személyi igazolvány készítése, jogosítvány hosszabbítása vagy útlevél igénylése – a legtöbben ezekkel az ügyekkel keresik fel a kormányablakokat. 2022-ben 14,3 millió ügyféltalálkozás zajlott a magyarországi kormányablakokban és összesen 15,7 millió ügyet intéztek. A megyében valamivel több mint 551 ezren élnek, a tavalyi ügyféltalálkozások száma pedig 793 ezer volt. Ahhoz, hogy ezeknek az ügyintézéseknek a minősége megfelelő legyen, fontos az infrastruktúra folyamatos fejlesztése, de elengedhetetlen a humán erőforrás képzése is – nyilatkozta a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárság ügyfélbarát fejlesztések koordinációjáért felelős munkatársa.

Elérhető közelségben

Dr. Domokos Péter mint korábbi, kormányablakokért felelős kormánybiztos követte végig az elmúlt évek bürokráciacsökkentő intézkedéseit és az új intézmények nyitását. 2011-ben országos szinten mindössze 29 kormányablak működött, ahol 29 ügykörben tudtak intézkedni, ezek a számok azóta jelentősen megnőttek.

314 kormányablak van az országban, senkinek nem kell 14 kilométernél többet utazni az otthonától, hogy az állammal kapcsolatos 2500 ügyet elintézze és akkor még nem beszéltem a kormányablakbuszokról, amelyek kisebb településeket is járnak. Azon dolgozunk most már tíz éve, hogy az ügyintézés minél közelebb kerüljön az állampolgárokhoz” – tette hozzá dr. Domokos Péter.

Ma Magyarországon 6,2 millió ember lakik olyan településen, ahol van kormányablak, a többieket pedig a kormányablakbusz érheti el. A koronavírus-járvány előtérbe helyezte az online ügyintézést, dr. Domokos Péter most is mindenkit arra bátorít, hogy nyisson ügyfélkaput, így otthonról, kényelmesen is elérhet jó néhány ügykört, ez a paletta pedig a jövőben nagymértékben bővülni is fog.

Kapcsolódó galéria

KAB oklevelek ünnepélyes átadása