Élénkülnek Nyíregyháza osztrák kapcsolatai - November végén egy osztrák kiállítás nyílik
Élénkülnek Nyíregyháza osztrák kapcsolatai - November végén egy osztrák kiállítás nyílik

November végén egy osztrák kiállítás nyílik Nyíregyházán, a 2020-as Vidor fesztiválon pedig osztrák zenészek lépnek majd a közönség elé, ráadásul élénkülhetnek a Nyíregyházi Egyetem és osztrák felsőoktatási intézmények között kapcsolatok is. Ez derült ki azon a fogadáson, melyet az osztrák nemzeti ünnep alkalmából rendezett a szomszédos állam tiszteletbeli konzulátusa. A fogadást a Városháza dísztermében tartották és az eseményt megtisztelte Ausztria nagykövete is.

Ausztria szabad. A nagyhatalmak aláírták az államszerződést így kikiáltják, hogy az ország független államként működhet. A győztesek katonái pedig kivonulnak Ausztria területéről. Ezt mutatja be ez az 1955-ben készült felvétel. Ausztria ugyanebben az évben a semlegességét is deklarálta az alkotmányban, ami 1955. október 26-án történt meg. Ezt a napot nemzeti ünnepként tartják számon. Ilyenkor megnyílik az állampolgárok előtt a parlament, a Hofburg, valamint a külügyminisztérium épülete és országszerte nagy ünnepségeket szerveznek.   

Ünnepség a Városházán

Az osztrák nemzeti ünnep alkalmából hagyományos fogadást szervezett a szomszédos ország nyíregyházi, tiszteletbeli konzulátusa is. Dr. Barabás László, tiszteletbeli konzul Ausztria nagykövetét hívta meg az eseményre. Elisabeth Ellison-Kramer köszöntőjében kiemelte, hogy a két ország szoros kapcsolatrendszert ápol.

Magyarország és Ausztria között a kiválóak a kapcsolatok. Többek között a magánszemélyek között, ami a közös történelemből és a hosszú közös határszakászból is fakad. De szeretném különösképpen kiemelni, hogy Ausztria a második legfontosabb külkereskedelmi partnere Magyarországnak. A két ország közötti export és import ebben az évben ismét nagyon erősödő számokat mutat. A turizmus is mindkét irányban jól működik. Augusztusban a félmilliomodik magyar turistát köszönthettük, ami egy igazán impozáns szám. Ráadásul rengeteg magyar él Ausztriában, akik ott dolgoznak, ők több mint 100 ezer vannak, aminek mi nagyon örülünk

– fogalmazott az osztrák nagykövetasszony.

Élő kapcsolat Sankt Pöltennel

A fogadáson részt vett Nyíregyháza polgármestere is. Dr. Kovács Ferenc elmondta, a megyeszékhely élő kapcsolatot ápol az osztrák Sankt Pölten önkormányzatával. A két város több közös projektben is sikeresen dolgozott együtt.

Sankt Pölten kezdeményezésre európai közepes méretű városok hálózata jött létre, 15-20 évvel ezelőtt, ennek tagja Nyíregyháza is és ennek is 2013-ban itt tartottuk a közös konferenciáját, tehát ez egy valóban élő kapcsolat

– tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Az Osztrák Köztársaság tiszteletbeli konzulja kiemelte, hogy az együttműködés oktatási és kulturális vonalon erősödhet tovább. 

Ami várható a Nyíregyházi Egyetem, illetve az osztrák felsőoktatási intézmények közötti kétoldalú, valamint nemzetközi keretekben zajló együttműködésnek a fellendülése. A fogadáson ezért részt vesznek, nem véletlenül a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem képviselői is. Dékánok, oktatók. Ez is ebbe az irányba mutat. Ami a kultúrát illeti, Nyíregyháza nemsokára egy kiállítást fog fogadni. A közepes méretű európai városok hálózata, Sankt Pölten székhellyel tavasszal egy nagyméretű képzőművészeti kiállítást szervezett, aminek egy része kerül itt bemutatásra

– szögezte le dr. Barabás László.

A kiállítást november 20-án, a Pál Gyula teremben nyitják majd meg. Dr. Barabás László arról is beszámolt, hogy a 2020-as Vidor fesztiválon előreláthatólag osztrák zenészek is fellépnek majd, ami szintén a kapcsolatok élénkülését bizonyítja.

Kapcsolódó galéria

Osztrák Köztársaság nemzeti ünnepe 2019