Éld túl a falut! – Nyári tábor a skanzenben
Fotó: Trifonov Éva

Nyári tábort szerveztek a Sóstói Múzeumfaluban is. 6 turnusban, közel 600 általános iskolás töltötte napjait a skanzenben. Volt játék, tánc, verseny, népi gasztronómia és kézműves foglalkozás is. A programot a NYÍRVV csapata koordinálta.

 

Úgynevezett regeneráló, betanuló nappal kezdődött hétfőn a hatodik turnus új hete is a Sóstói Múzeumfalu nyári táborában. Az önkormányzat támogatásával és megbízásából a NYÍRVV koordinálta a programot. A skanzen múzeumpedagógusai mellett diákok, elsősorban a közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok mellett tanulnak és szórakoznak a táborlakók.

„Nem elsősorban az volt a cél, hogy megtanuljanak valami népi kismesterséget, hanem hogy inkább átéljék azt a falusi élményt, megismerjék azt a népi építészeti és lakáskultúrát, amit a Sóstói Múzeumfalu képvisel. A célunk az volt, hogy tartalmas programokat, ismereteket innovatív módon tudjunk átadni a diákok számára. Azért is közkedvelt a mi táborunk, hiszen minden héten vannak olyan programok, melyeket csak nálunk tudnak megismerni a diákok. Folyamatosan trenírozzuk őket, pl. a tánccsűrünk aktívan szerepel a keddi napokon, amikor megtanulják a megyei néptánc alaplépéseit, a szabolcsi vagy a tirpák nótákat, és bizony nótázásra is van lehetőség. A népi gasztronómiát is fontosnak tartjuk, hogy megismerjék a kalácskészítést, megtudják, hogyan kell a kemencét begyújtani, úgyhogy tulajdonképpen az Éld túl a falut! táborban vehetnek részt” – tájékoztatott a Sóstói Múzeumfalu igazgatója, Baloghné Szűcs Zsuzsanna.

Népi játékok, például kötélhúzás is szerepel a hét programjában. Egyáltalán érdekes lehet megtapasztalni, hogy mondjuk a lakótelepi gyerekek hogyan érzik magukat a falusi környezetben. Semmi gond nincs – mondják a felnőttek, a gyereknek játék kell, jó barát, fű, fa és levegő.

„A népi játék egy fontos elem, hiszen egész héten versenyen vehetnek részt a csapatok. A pénteki napon pedig a népi játék olimpiáján lehetnek. Természetesen minden csapat trenírozza magát egész héten, hogy ki lesz a hét győztese, bajnoka. Izgalmas, hiszen oklevelet kapnak, lehetőséget arra, hogy a hét díjazottjai legyenek. Természetesen mindeközben zajlanak a külsős programok. Erzsébet táborok, a Rákóczi Szövetség jóvoltából jönnek csapatok, és az ukrán gyerekek táboroztatását is segítjük. Keddenként már három hete jönnek az ukrán nemzetiségű gyerekek, akik a faluban ingyenesen vehetnek részt tárlatvezetésen, néptáncfoglalkozásokon, és megismerhetik a Sóstói Múzeumfalut” – folytatta az igazgatónő.

Közben készülnek már a faluban az augusztus 20-ai ünnepségre, amely kétnapos rendezvényt kínál. Az új kenyér ünnepén megismerhetik a látogatók a kovászos kenyér készítésének titkait, és megajándékozzák majd a vendégeket a magyarok kenyerével. Szeptember 4-én aztán a népi gasztronómia jegyében, a Régi Magyarország ízeit kínálja 26 csapat a Kárpát-medencéből.

Kapcsolódó galéria

Táborozók a Sóstói Múzeumfaluban