Éjjeli szállás- és menedékhely – Szünetel az ételosztás

Korábban szóltunk már arról, hogy az utcán élő 20-30 hajléktalan krízisellátását a nyíregyházi önkormányzattal kötött szerződés szerint a Periféria Alapítvány végzi. Az éjjeli és nappali befogadó intézmények pedig több szinten gondoskodnak a Nyíregyházán fedél nélkül élő 300–400 ember ellátásáról. 

A hajléktalanellátás egyik központi intézménye a Bokréta utca 22. szám alatt található népkonyha, éjjeli menedékhely és nappali melegedő, mely nyitott. Ide reggel 8-tól este 6 óráig, illetve este 6-tól reggel 8-ig bárki szabadon bemehet. Más a helyzet a bentlakásos intézményekkel. Az ideköltözés negatív COVID-teszthez kötött.

„Tartós vagy az átmeneti szállást nyújtó intézményeknél van ez a megkötés, de a nappali melegedő és az éjjeli menedékhely esetében, amely elsődlegesen életmentő funkciót lát el, ott nincs. A Családok Átmeneti Otthonába, ha valaki be akar költözni, mi segítünk neki. A háziorvosával felvesszük a kapcsolatot, és kérjük, hogy indítsa el a teszt ügyét. Az esetek nagy részében ezt gyors együttműködéssel meg tudjuk oldani” – fogalmazott Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat igazgató lelkésze.

Megjelent már a COVID-vírus a hajléktalanok idősotthonában, melyet vélhetően egy kórházból érkezett beteg hozhatott magával, megfertőzött ellátottakat és dolgozókat is. Az intézményekben lázmérés van, és maszkot viselnek az emberek, ők is értik a helyzetet és félnek a betegségtől. Nagy a kockázat, de mindent megtesznek a biztonságért. Most a Rákóczi utcán van az 50 férőhelyes idősotthon elkülönítve az átmeneti szállóval, a Bokréta utcán pedig összevonták a nappali és éjjeli menedékhelyet a népkonyhával. A járványhelyzet miatt szünetel az akciós ételosztás is, melyet eddig különböző szervezetek kezdeményeztek, de a Bokréta utcai népkonyhán mindennap gondoskodnak az ellátottak élelmezéséről.

„Napi egy tál meleg ételt adunk, illetve egy pályázat kapcsán az éjjeli menedékhelyen meleg vacsorát is tudunk biztosítani, pontosan azért, hogy az utcán élők ne romoljanak le fizikailag sem. Az ételnek a kiosztása mindig bonyolult, mert közétkeztetésnek minősül, hiszen népkonyhán is kiosztjuk, tehát ott garantáltan tudni kell, hogy honnan érkezik az étel, és arra minősítés van, tehát mi is megrendeljük. Amikor tavasszal lezárás volt, még szendvics reggelit is rendeltünk azoknak, akik ott voltak, hogy az étkezésük biztosítva legyen, tehát az étkezést mi meg tudjuk oldani a népegészségügyi előírásoknak megfelelően” – folytatta az intézményvezető.

Az Oltalom Szeretetszolgálat munkáját anyagilag a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázata támogatja, de a népkonyhára kerülő élelmet is létszámarányosan az állami kvótából finanszírozzák. Szükség van a pénzbeli adományokra, hiszen, ha ismét bezárják az intézményeket, gondoskodni kell az otthon nélkül élő emberekről. Ételadományt nem, de meleg téli ruhát köszönettel vesz a szeretetszolgálat, amellyel segítik a hajléktalanokat.