Együttműködési megállapodás – A cél a nyíregyházi gyakorlat

Ennek célja, hogy a jövőben nyíregyházi állami köznevelési intézményekben teljesíthessék egy éves gyakorlatukat azok a hallgatók, akik a debreceni felsőoktatási intézmény osztatlan tanárképzésében vesznek részt.
A Debreceni Egyetem Tanárképzési főigazgatója elmondta, hogy a nyíregyházi együttműködésük kitűnő, már több középiskolában végezhették gyakorlatukat a debreceni egyetemisták.

A hallgatók miután lezárják a szakmai munkájukat 5 év után az egyetemi képzésben, záróvizsgát tesznek, és a 6. évet összefüggő szakmai gyakorlatként, valamely középiskolában vagy általános iskolában töltik. Ez új elem, az első hallgatók most végzik ezt a típusú gyakorlatot. Nekünk nagyon fontos az, hogy a hallgatók minél több partneriskolába eljuthassanak. Továbbá az is, hogy olyan intézményekbe kerülhessenek a diákok, ahol nekik korábbi kapcsolataik vannak, vagy most építenek ki kapcsolatokat. Pozitív ebben a szakmai gyakorlatban az, hogyha a hallgatók miután ezt az egy éves gyakorlatot elvégzik az adott iskolában, lehetőségük lesz későbbekben tanárként ott dolgozni.

– mondta el prof. Dr. Maticsák Sándor.

Korábban is fogadtak már egyetemi gyakorlatukat töltő hallgatókat a nyíregyházi iskolák, de a jövőben ez rendszeres lesz. A Nyíregyházi Tankerület igazgatója hozzátette, hogy azok a megyebeli tanárképzős hallgatók, akik a Debreceni Egyetemen végezték tanulmányaikat, visszatérhetnek városukba.

A Nyíregyházi Tankerületi Központ számára valódi mérföldkőnek tekinthető ez a mai alkalom, amikor együttműködési megállapodást kötünk a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjával. Úgy gondoljuk, hogy nagyon jelentősen emeli a köznevelési intézményeink presztízsét az a tény, hogy alkalmasnak találják az itt tanító pedagógusokat arra, hogy a leendő tanárokat oktathassák és nevelhessék.

– emelte ki Gaszperné Román Margit.

Az együttműködési megállapodásban a felek rögzítették, szoros munkakapcsolatot alakít ki a Nyíregyházi Tankerületi Központ és a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központja annak érdekében, hogy az osztatlan tanárképzésben részt vevő hallgatók egy éves, összefüggő, egyéni iskolai gyakorlatukat nyíregyházi állami oktatási intézményekben tölthessék.

 

Horváth Kíra