Együttműködések – Határon átnyúló együttműködések a foglalkoztatás javítása érdekében

A foglalkoztatás javítását segíti elő az a projekt, amely magyar és román kamarák között jött létre. A mintegy másfél millió eurós uniós forrásból elindult program célja, hogy tovább csökkentse a megyei és a nyíregyházi munkanélküliséget, valamint elősegítse a mobilitást a megyén belül, illetve határon átívelve is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Szatmárnémeti Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara, valamint a Kézművesek Kamarája közösen indított el egy pályázatot még 2018-ban. A program részeként többek között létrehoznak egy olyan adatbázist, amely a munkaadókat és a munkavállalókat köti össze, és segítséget nyújtanak akár a pályaválasztásban is. Erről beszélt Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a rendezvényt bemutató konferencián.

„Ennek az a lényege, hogy a foglalkoztatást felmérjük a két megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a határ túloldalán lévő Szatmár megyében, és ebből próbáljuk a foglalkoztatást elősegíteni, olyan adatbázis létrehozásával, amely a vállalkozóknak segít a munkaerő megtalálásában. Ezen kívül olyan programokkal bővítjük a szolgáltatásainkat, amelyekben fiatalokat viszünk üzemlátogatásra a két megye között. Ennek a célja a tapasztalatcsere és kapcsolatépítés, valamint a kutatható adatbázis létrehozása, amely a két megyében a foglalkoztatást segíti elő.”

A program

A megyei iparkamara felmérésekkel, majd egy stratégia kidolgozásával és egy adatbázis létrehozásával indítja be 2021-től a közvetlen találkozásokat is igénylő programokat. Ezek a megyében, így Nyíregyházán is tovább csökkenthetik a munkanélküliséget, valamint elősegíthetik a pályaorientációs együttműködéseket is a fiatalok és a vállalatok között. Dr. Nagy Ervin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője arról beszélt a nyitórendezvényen, hogy a határ menti térség foglalkoztatási mutatójának javítása mellett a mobilitás elősegítése is a célok között szerepel.

„A megyei munkaerő-piaci helyzet megkívánja azt, hogy egyéb ilyen projektekkel is segítsünk. A foglalkoztatási mutatóink javulnak, hiszen az év eleji regisztrált munkanélküliek száma 26.500, 27.000 volt, ami a koronavírus-járvány első hulláma alatt felszökött 34-35.000-re is. Most viszont már jelentős csökkenésről tudok beszámolni, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a regisztrált munkanélküliek száma 28.600 fő, tehát szépen csökken az álláskeresők száma. Ettől függetlenül szükség van más lehetőségekre, más projektekre is, ez, a most  elinduló program pont a határ menti, kevésbé iparosodott térségében célozza meg a foglalkoztatás javítását, és kíván a mobilitásban is segíteni.”

A főosztályvezető hozzátette, a tervek szerint a megyei foglalkoztatásban kimutatható, pozitív hatása lesz a programnak, a kormányhivatal pedig éppen ezért szorosan együttműködik a megvalósításban a megyei iparkamarával.