Egyre több a zöldhulladék! A közszolgáltató segíti a lakosságot, jöhetnek a plusz zsákok!
Fotó: Kohut Árpád

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint október 23. napján a hulladékszállítás a megszokott járatrend szerint történik. Az ügyfélszolgálatok, valamint a nyíregyházi, kisvárdai és nagyecsedi Hulladékkezelő Üzemek, valamint a Korányi Frigyes és a Kerék utcai Hulladékudvarok pedig zárva tartanak majd szerdán.

Ősszel, főként a vegetációs időszak végén, vagyis a lombhullás alatti, utáni időszakban nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezik, elsősorban a kertes ingatlanoknál. Ezzel kapcsolatosan segíti a lakosságot az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., mondta Petró Árpád ügyvezető.

A zöldhulladék-gyűjtőedények mellett hamarosan plusz egy zsák hulladékot elszállítunk még. Ez azt jelenti, hogy a járatnapon az edényzet mellé ki kell helyezni a zöldhulladékkal teli zsákot és ezt is elszállítjuk, természetesen térítésmentesen. Ez november elsejétől kerül bevezetésre és a november végi, nagy mennyiségű hulladék keletkezéséig fog tartani.

Az ügyvezető hozzátette, hamarosan megnyitják a Kerék utcai Hulladékudvarban az úgynevezett Újrahasználati Központot.

A cél, hogy próbáljuk meg a hulladék mennyiségét úgy lecsökkenteni, hogy egy-egy használati tárgy még ne váljon hulladékká, hanem eredeti funkciójában és rendeltetésében tovább használható legyen. Valaki például behoz hozzánk egy régi kanapét, azt térítésmentesen elhelyezi az Újrahasználati Központban és ha valakinek pont erre a kanapéra van szüksége, akkor egy minimális térítési díjért, csakis a tárolási költségek fedezetére kifizetett díjért elviheti azt. Szóval a tárgy nem válik hulladékká, nem terheli a környezetet és ahogy szoktam mondani, az a hulladék a legolcsóbb, ami nem is keletkezik – ebben az esetben ez teljesen meg is valósul.

Petró Árpád arról is szólt, a hulladékszállítási naptár többek között a társaság honlapján is elérhető, az APP Store-ból pedig már letölthető felhasználóbarát mobil applikáción keresztül is; Hulladékszállítási Rendszer (röviden HSZR) néven – az applikációt folyamatosan aktualizálják, bővítik.