Egyetem mellett jó munkát találni? Errevaló a duális képzés
Egyetem mellett jó munkát találni? Errevaló a duális képzés

A gyakorlatigényes alap- és mesterképzési szakokat lehet tanulni duális képzés formájában is. Ehhez azonban már a felvételinél speciálisan kell jelentkeznetek. Mutatjuk, hogyan.

Agrár, gazdaságtudományi, informatika, műszaki vagy természettudomány képzéseket, legyen az alap- vagy mesterszak, lehet tanulni duális képzésként is. Ehhez azonban már a felvételi jelentkezésnél jeleznetek kell, hogy a képzési idő alatt egy adott partnerszervezetnél fogtok gyakorlatot végezni. Így szerezhettek a szakotokhoz kapcsolódó munkatapasztalatot már a képzés alatt.

A már említett partnerszervezetnek kell, hogy legyen a megjelölt intézménnyel egy közösen kialakított Egyeztetett Duális Képzési Programjuk (EDKP). Az együttműködés során a szervezet saját igényei szerint képezi a hallgatókat, és profiljának megfelelően támogatja, gyakorlati ismeretekkel bővíti, kiegészíti a hallgatók intézményi képzését. Így a hallgatók az oklevélszerzést követően azonnal teljes értékű munkavállalók lehetnek - tehát már egyetem közben könnyedén megtalálhatjátok a jövőbeli munkahelyeteket.

A duális képzési formában induló szakokat a felvételi tájékoztatóban az egyes egyetemek, főiskolák által meghirdetett alap- és mesterképzéseknél lábjegyzet jelöli. A képen látható esetében a (2)  megjegyzés a szak mellett lejjebb tisztázza: a szak duális képzésként is végezhető.

A Duális Képzési Tanács által korábban már minősített partnerszervezet előzetes jelentkezést hirdet azok számára, akik az általa folytatott duális képzésben részt kívánnak venni - írja a Felvi, a gyakorlati helyhez tehát már korábban jelentkeznetek kell. Az ide történő felvétel teljesen függetlenül zajlik az egyetemi felvételitől, a partnerszervezet saját szempontjai alapján, önállóan dönt. A felvételi általában egy interjú keretében zajlik, itt a jelentkező gyakorlati jártassága, szakmai érdeklődése, motivációja, szakma iránti elkötelezettsége, nyelvtudása mérhető fel.

Ebben a listában megtaláljátok azokat az egyetemeket, főiskolákat, amelyek bizonyos képzéseiket jelenleg és/vagy a következő tanévben duális formában hirdetik.

eduline.hu