Egyéjszakás kaland a múzeumban

Egyéjszakás kaland – hogy minél több kulturális élmény szülessen! – így szólt a Jósa András Múzeum mottója, s a Nő-Érzékiség-Szexualitás témája köré építette programjait. Keresd a nőt! – indította megnyitó köszöntőjét dr. Rémiás Tibor, az intézmény igazgatója. Erre a témára épült öt új kiállítással kedveskednek a látogatóknak a múzeumban, melyeket egy kivétellel november végéig lehet látogatni. Akiknek tetszett, vigyék tovább a hírét!

Rendeztek kiállítást a Kállay-család híres nőtagjairól, egy merész, társadalomtörténeti bemutatót az I. világháború idejének nőideáljairól. Megjelennek a képregények híres hősnői a Macskanőtől a Wonder Woman-ig, s egy nem szokványos képzőművészeti tárlatot kínálnak a Hadron művészeti Egyesület nőtagjai, kiket ugyancsak a téma ihletett. Pikáns viccekkel is találkozhatnak egy interaktív, hanggal illusztrált anyagban.

További képekért kattintson a fotóra!

A múzeumi hosszú éjszakán itt volt az Eszterlánc Mesezenekar, a Hot Jazz Band és a Magashegyi Underground, a képregényes Tondora Judit és Kertész Sándor, Juhász Ágnes jógaoktató és kolleganői a védősátorban, aztán Árvai Nóra pszichológus. A múzeum udvarán felállított színpadon lépett fel a dumaszínházas Janklovics Péter, s itt tartotta a Libikóka című pódiumest ősbemutatóját Grecsó Krtisztián és Hrutka Róbert.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza kulturális alpolgármestere köszöntőjében utalt azokra az értékekre, melyek fellelhetők a Jósa András Múzeumban. A XVII. századi újfehértói arany kincsek, rengeteg ezüst pénz, régészeti lelet, irodalmi, illetve néprajzi tárgy, a katona- és huszárhagyományok dokumentumai, valamint a tíznél is több állandó kiállítás.

Lényegében a múzeum egy nagy értéktár, nagy értékmegőrző szerepet visz, azóta, hogy kitalálták a XIX. század elején. Reméljük ez a hármas funkció megmarad, hiszen a mai világban, de a jövőben is nagy szükségünk lesz rá! A helyhez kötés, az identitás fontos eleme a kulturális értékek őrzése, azok népszerűsítése. El kell érni az emberek ingerküszöbét – véli Ulrich Attila –, s egy ilyen tarka, értékes éjszaka újabb látogatókat, sőt múzeumbarátokat állít az intézmény köré.

Matyasovszki Edit
Fotó: Szarka Lajos