Egy koronavírus-fertőzött anya egészséges babának adott életet

Koronavírussal fertőzött kismama adott életet koraszülött babájának a Semmelweis Egyetemen június 18-án. Magyarországon ez az első eset, hogy koronavírus-fertőzött kismamánál hajtottak végre császármetszést. Az édesanya és a kisbaba állapota is stabil, az újszülöttön végzett PCR-teszt eredménye negatív.

A nőt egy fővárosi kórházból koronavírus okozta megbetegedésre utaló tünetek, illetve koraszülés veszélye miatt szállították át a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára. Ott azonnal PCR-tesztet végeztek nála, ami pozitív lett. Mivel a baba medencevégű fekvése miatt a szülés korán megindult, császármetszést végeztek a nőn.

A műtét zavartalanul zajlott, azt a fertőzésveszély maximális kizárását elősegítő szabályoknak megfelelően végezték el.

A baba 1450 grammal jött a világra, és koraszülött volta ellenére kitűnő állapotban van, a súlya is szépen gyarapodik – mondta Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese. Hozzátette, az édesanya állapota a bekerülés idején rossz volt, tüdőgyulladása és magas láza volt. Jelenleg viszont az állapota stabil, javult – fűzte hozzá.

Több koronavírusteszt elvégzése után teljes biztonsággal el lehet mondani, hogy az újszülött nem kapta el a koronavírus-fertőzést – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. A koronavírus nem jut át a méhlepényen keresztül a magzatba, az újszülöttek a megszületésük után fertőződhetnek meg, amikor a szoptatáskor az újszülött légvételével és az anya kilégzésével a levegőn keresztül  jut be a vírus az újszülöttek szervezetébe.

Abban az esetben is meg kell teremteni azokat a feltételeket, hogy az anyatejes táplálás, ami rendkívül fontos minden újszülött számára megtörténjen, amennyiben az anya fertőzött és az újszülött nem – hangsúlyozta Bánhidy.

Nagyon fontos az anya–újszülött kapcsolat a későbbi szocializációhoz. Azonban ennek a feltételeit csak akkor lehet biztosítani, hogyha az anya tesztje negatív és már nem tudja megfertőzni az újszülöttjét.

Alapvetően az anyatejjel rengeteg immunglobulin kerül az újszülött szervezetébe, és ezzel azokat a védettségeket, amelyeket az anya megszerzett az élete során, nagyon sokáig megtartja az újszülött is. Azonban még nincs arra bizonyíték, hogy a koronavírussal kapcsolatban is így van-e.

 

Forrás: hirado.hu