Egy dátum, ami rettegésben tartja az embereket
Fotó: Illusztráció

Péntek 13. hagyományai messzire nyúlnak, a tizenhármas szám, és a péntek balszerencsésnek számított már a korai időktől kezdve, de csak a huszadik században alakult ki a jelenség, és meg is erősödött. Babona vagy tényleg szerencsétlen dolgok történnek?

A 13-as szám már régóta szerencsétlen számként él a közhiedelemben: a népnyelv „az ördög tucatjának” nevezi. A 12-es ezzel szemben a számszimbolika szerint harmonikus – ennyi órája van a nappalnak és az éjszakának egyaránt, s az év is ugyanennyi hónapból áll.

A pogány mitológia egyik története 12 istenségről szól, akik békésen lakomáznak az istenek palotájában. Amikor azonban felbukkan Loki, a tizenharmadik, konfliktus támad, s ennek következtében Baldur, az istenek kedvence meghal.

A péntektől is már réges-régen félnek az emberek, mert szerencsétlen napnak tartják. Ádám és Éva a hagyomány szerint pénteki napon evett a tiltott gyümölcsből, Jézust is pénteki napon (nagypénteken) feszítették keresztre.

A középkorban szerencsétlennek számított minden olyan hónap, amely péntekkel kezdődött.

A statisztikák szerint amikor a péntek 13-ra esik, nem történik több szerencsétlenség, baleset, mint más napokon,jóllehet a hónap 13. napja le ggyakrabban péntekre esik.

Honnan ered a hiedelem?

A templomosok lovagrendje a keresztes hadjáratokban részt vevő lovagokból szerveződött a 12. század elején, céljuk a Szentföldre látogató keresztény zarándokok védelmezése volt. Munkájukat teljes szegénységben kezdték, s bár támogatóik akadtak, a nagy lépést az jelentette a rend életében, amikor a pápai kiváltságjogoknak köszönhetően kikerültek mind a világi, mind az egyházi hatóságok felügyelete alól, és csak a mindenkori pápa parancsolhatott a rend tagjainak.

Kiváltságaik révén mindenhol mint egy kis állam az államban, úgy működhettek, és nem csekély üzleti érzékről tesz tanúbizonyságot, hogy a 13. század második felére a templomosok lettek a Szentföld „bankárai”: a zarándokok pénzüket letétbe helyezhették az egyik rendházban, majd a kapott váltó ellenében más rendházakban annyit vehettek fel belőle, amennyire épp szükségük volt, megkímélve így magukat az esetleges kifosztatástól.

Vagyonuk ekkor királyokéval vetekedett, s olyan befolyásra tettek szert, hogy a templomosok száz évig ők őrizték például a torinói leplet, s egy időben az Aranybulla egy példányát is.

Ennek a prosperálásnak a Szentföld elvesztése vetett véget, valamint hogy a rend szembekerült az erősödő francia királysággal. Így, koholt vádak alapján, IV. Fülöp francia király egyetlen éjszaka alatt lefoglalta a rend Franciaország területén levő vagyonát, bezáratta, illetve kivégeztette tagjait, és a pápánál kijárta, hogy oszlassa fel a templomosokat.

Mindezek az események, amelyek a rend bukásához vezettek, 1307. október 13-án, pénteken kezdődtek.

Péntek 13-hoz kapcsolódó ismert babonák:

  • Péntek 13-án ne nézzünk bele fekete macska szemébe, mert az rosszat jelent.
  • Akinek a fényképével alszunk péntek 13-án, azzal 13 hónapon belül összeházasodunk.
  • Ha péntek 13-án felnézünk a Holdra, és kívánunk valamit, kívánságunk 13 napon belül teljesül.
  • Ha péntek 13-án kitöltünk egy lottószelvényt, mindenképpen játsszuk meg az 1, 3, 13-as számokat.

Péntek 13-mal kapcsolatos történelmi események:

1. A brit haditengerészet épített egy Péntek 13 nevű hajót. Első útján, egy pénteken, 13-án hagyta el a dokkot, majd soha többé nem hallottunk róla.

2. A balvégzetű Apollo–13-at 1970. április 11-én 13 óra 13 perckor bocsátották fel. A dátum számjegyei is a 13-as számot adják ki: 7+0+4+1+1=13. Az űrhajót 13-án súlyos robbanás rongálta meg, bár ez történetesen nem péntekre esett. A legénység szerencsésen visszatért a Földre.

3. Sok kórházban nincs 13-as szoba, a toronyházaknál időnként átugorják számozásban a 13. emeletet.

4. A számtalan fóbia között létezik a 13-as számtól való félelem (triszkaidekafóbia).

5. Dan Marino, aki egyesek szerint minden idők legjobb hátvédje az amerikai fociban, játékosként a 13-as számot viselte a Miami Dolphins csapatában. Sokan ennek tulajdonítják, hogy kiváló eredményei ellenére csupán egyszer játszott a Super Bowl-győzelemért, akkor sem sikerrel.

6. Butch Cassidy, a sokszoros amerikai vonat- és bankrabló 1866. április 13-án, pénteken született.

7. Fidel Castro 1926. augusztus 13-án, pénteken született.

8. Franklin D. Roosevelt elnök soha nem utazott 13-án és soha nem látott vendégül 13 embert. Napóleon is betegesen rettegett a 13-as számtól.

9. Babonás párizsi vacsorázók bérelhetnek professzionális 14. vendéget.

10. Mark Twain egyszer 13. meghívott volt egy vacsorán, barátja óvta a részvételtől. „Kár volt elmenni, csak tizenkettőnek elegendő ételük volt” – mondta később barátjának Twain.

11. Woodrow Wilson amerikai elnök szerencseszámának tartotta a 13-at, noha tapasztalatai ezt nem támasztották alá. 1918. december 13-án, pénteken érkezett béketárgyalásokra Normandiába. A szerződést azonban nem tudta keresztülvinni a kongresszusban, ezért támogatókat gyűjtő körútra indult, melyen csaknem végzetes szélütése érte.

12. A numerológusok szerint a 13-as szám azt szenvedi meg, hogy a „teljesnek” számító 12-es után jön: 12 hónap van egy évben, 12 állatövi jegy, 12 isten van az Olimposzon, Herculesnek 12 próbája, Izraelnek 12 törzse, Jézusnak 12 apostola, valamint tizenkettő egy tucat.

13. Az amerikai egydolláros bankjegy hátoldalán lévő két kör az Egyesült Államok nagypecsétjére utal. Ezekben a körökben a piramisnak 13 lépcsője van, a sas feje körül 13 csillag, 13 háborús nyíl a karmai között és 13 levél az olajágon.

 

Forrás: hirado.hu