Egészségvédelem – Nyáron kiemelten fontos, hogy megelőzzük a nem kívánt egészségügyi problémákat

A nyári szünet beköszöntével sokan keresik fel a fül-orr-gégészeti rendelőket különböző szezonális problémákkal. Ezek közé tartozik a külső hallójárat gyulladása, az allergiás reakciók, és egyéb gyakori nyári betegségek. A témával kapcsolatban dr. Finna Péter fül-orr-gégész szakorvost kérdeztük.

A nyári szünet beköszöntével számos páciens keresi fel a fül-orr-gégészeti rendelőket különféle szezonális problémákkal, például külső hallójárat gyulladással, allergiás reakciókkal és más gyakori nyári betegségekkel.

„Természetesen a fül-orr-gégészet területén is vannak szezonális betegségek. Ezek közé tartozik például a külső hallójárat gyulladása, amely különösen gyakori a gyermekek körében. Sok szülő fordul hozzánk ezzel a problémával, mivel a hallójárat-gyulladások gyakran medencékben vagy természetes vizekben történő fürdőzés után jelentkeznek. Fontos figyelmet fordítani a megelőzésre. Ha hajlamosak vagyunk a fülfájásra, kerüljük a természetes vizeket, ne ússzunk, ne búvárkodjunk, és ne vegyünk részt vízi sportokban, mint például a wakeboard, jet-ski” – mondta el dr. Finna Péter fül-orr-gégész szakorvos.

Dr. Finna Péter fül-orr-gégész szakorvos hangsúlyozta, hogy fürdőzés után alaposan ki kell szárítani a fület, és ezt követően ajánlott a fülcsepp használata. A fülcseppek segítenek megelőzni a komolyabb hallójárat-gyulladásokat azáltal, hogy csökkentik a baktériumok és gombák elszaporodásának esélyét. Ezzel a módszerrel hatékonyan elkerülhetők a nyári hónapokban, vízi tevékenységek után gyakran előforduló fertőzések. A szakorvos hozzátette, nem ritka, hogy a szabadban játszó gyermekek fülébe rovarok vagy kisebb bogarak másznak.

 „Gyakori jelenség, hogy játszó gyerekek vagy felnőttek fülébe beleszáll a rovar, esetleg kisebb rovarok másznak be. Ezek jelentős fájdalmat okozhatnak. Ilyenkor általában fül-orr-gégészhez fordulnak, aki kiöblíti a hallójáratot és szükség esetén gyógyszeres kezelést javasol” – tette hozzá dr. Finna Péter.

A szezonális allergiás folyamatok, mint például a szénanátha, szintén gyakori panasznak számítanak, amelyekkel sokan felkeresik a szakrendeléseket. A szénanátha rendkívül elterjedt, számos embert érinthet. Ezek az allergiás tünetek tavasszal kezdődnek, és egészen nyár végéig, illetve őszig eltarthatnak.

„Bizonyos pollenszórások szezonálisak, ami azt jelenti, hogy korán virágzó fák, füvek és később virágzó fák más időpontban polleneket bocsátanak ki, mint például a parlagfű és a fekete üröm. Ezek az allergének egész tavasztól őszig kísérhetik az érintetteket. Fontos a megelőzésük, különösen a fül-orr-gégészetben. A leggyakrabban alkalmazott megelőző módszerek közé tartozik az orrsprayk és az antihisztaminok időben történő alkalmazása, még mielőtt az allergiás tünetek kialakulnának. Az antihisztaminok közül sok recept nélkül is beszerezhető. Az antiallergiás orrsprayk és gyógyszerek felírásában a fül-orr-gégész szakorvos vagy a háziorvos segít a betegeknek” – fejtette ki dr. Finna Péter fül-orr-gégész szakorvos.

Összefoglalva, a nyári fül-orr-gégészeti problémák megelőzése érdekében fontos a megfelelő higiénia és a megelőző intézkedések betartása. Ha bármilyen fül-orr-gégészeti panasz jelentkezik, nem érdemes halogatni az orvos felkeresését, hiszen a gyors és hatékony kezelés sok kellemetlenségtől kímélhet meg minket. A fül, az orr és a torok egészsége kulcsfontosságú, hogy zavartalanul élvezhessük a nyár minden pillanatát.