Egész Európában elszálltak a rezsiárak, Romániában háromszor többet kell fizetni a gázért, mint itthon
Fotó: Illusztráció

A szakértők egyetértenek abban, hogy a magas infláció egyik fő oka az energiaárak magas szintje. Kivételes helyzetben van a magyar lakosság, hiszen a rezsicsökkentés miatt itthon évek óta nem nő a gáz és az áram ára. Európa legtöbb országában azonban elszabadultak az energiaárak az utóbbi hónapokban, ezért az uniós tagállamok – tulajdonképpen magyar mintára – próbálják ennek csökkenteni a hatását, amennyire lehet – hangzott el az M1 Híradójában. 

„Ennyi volt, tehát 1,68 lej per köbméter ezelőtt egy évvel, és most meg tudom mutatni az új szerződést, 4,54 lej. Kétszázhetven százalékkal drágult egy köbméter földgáz egy év alatt” – mondta egy székelyudvarhelyi férfi.

Egy nagyváradi család is egyre többet fizet: náluk egyetlen hónap alatt csaknem 20 százalékkal drágult az áram és a földgáz. Azt mondják: ha tovább nőnek az árak, csődbe mennek.

„Árrobbanásnak is neveznék”
Árrobbanásról beszélt az M1-nek egy kolozsvári iskola főkönyvelője. Náluk a költségvetés felét kellene rezsire költeni, ami csődbe vinné az iskolát. Ők például azzal spórolnak, hogy péntekenként lekapcsolják a fűtést, és csak hétfőn reggel indítják újra.

„Ezt legfőképpen a decemberi számlák tükrözték a gáz területén, amikor az iskola számlájának végértéke 106 ezer lejre rúgott, és tekintettel arra, hogy mi egy évre költségvetési szinten 200 ezer lejt terveztünk be, ez a betervezett összeg több mint felét ugye elviszi” – mondta Albert Hajnalka főkönyvelő.

A román kormány tavaly úgy döntött: a piacra bízza az energiahordozók árát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a romániai háztartásoknál és a cégeknél árrobbanás alakult ki:

egy év alatt háromszorosára nőttek az energiaárak.
Uniós összehasonlításban Romániában nagyjából kétszer annyiba kerül most egy kilowattóra áram, mint Magyarországon. Dániában, Nagy-Britanniában és Belgiumban pedig háromszor annyiba kerül az áram, mint itthon.


Addig marad a rezsicsökkentés, ameddig Orbán Viktor kormányoz, de addig betonbiztosan – erről beszélt Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke. Magyarországon – az európai gyakorlattal szemben – nem szabadították rá a piaci energiaárakat a fogyasztókra. A Fidesz-kormány 2013-ban vezette be a rezsicsökkentést, ennek köszönhetően azóta nem emelkedtek a lakossági energiaárak.

Sőt: azóta 2600 milliárd forintot spóroltak a magyar családok – ez derült ki a Századvég rezsicsökkentéssel kapcsolatos elemzéséből. Számításaik szerint egy átlagos magyar család mintegy 627 ezer forintot spórolhatott összesen az intézkedéssel, ez havi bontásban hatezer forintot jelent.

Azt is kiszámolták, hogy ha 2021-ben piaci árazás lépett volna érvénybe Magyarországon, akkor csak tavaly 366 ezer forinttal többet kellett volna fizetni a rezsiért egy átlagos háztartásban. Vagyis a havi szinten több mint 30 ezer forint lett volna az emelkedés.

Forrás: hirado.hu