Dúskálhatnak az állatok a választékban – Kedvenceinknek is fontos a minőségi táplálék

Kedvencünk egészségének és jólétének megőrzése jelentősen függ attól, hogy milyen minőségű, illetve mennyiségű eledellel tápláljuk, ugyanis akárcsak az emberek esetében, az ő életminőségüket, várható élettartamukat, a különböző betegségekkel szembeni ellenálló képességüket is kiemelkedő mértékben befolyásolja, hogy mit esznek. Azonban míg az emberek betegségére nem minden esetben van fő alternatív forrás, már ami az élelmezésüket illeti, addig az állatoknál a tudományos munkának köszönhetően egyre érzékenyebb ez a szegmens. (Megjelent a Nyíregyházi Napló online kiadásának április 9-ei számában.)

 

 – Mivel a táplálék szinte valamennyi alkotóeleme felszívódik az emésztőrendszeren keresztül, majd a megfelelő helyen beépül a szervezetbe, ezért legyen bármilyen állatról is szó, a táplálással kapcsolatosan a legfontosabb szempont, hogy a fajnak (esetenként fajtának), nemnek, életkornak és egészségi állapotnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosítsunk számukra – hangsúlyozta Horváth József, a már 28 éve a piacon lévő Kurcz Állateledel Áruház vezetője.

 – Magyarországon a '90-es évek elején ezeknek az állatoknak az etetése nagyrészt konyhai maradékkal, illetve vágóhídi hulladékkal történt, és még kevés volt a részaránya a piacon az állatok számára speciálisan kidolgozott tápoknak. Aztán persze később elkezdtek növekedni az igények és napjainkra egyre több olyan hobbiállatot tartó gazdi van, aki tudatosan táplálja állatait. Ezen a területen folyamatos fejlesztések folynak, és ez a tudományos munka sok esetben a humán élelmezést is megelőzi. Addig ugyanis, míg egy humán élelmezési rendszerben a különböző embereknek – kort, életkörülményt figyelmen kívül hagyva – ugyanazokat a termékeket kínálja mondjuk egy étterem, mi ebben a nagyon érzékeny szegmensben sokkal kifinomultabban tudjuk ellátni az állatokat, fajtajelleghez, tartási körülményhez, általános egészségi állapothoz, vagy éppen életkörülményhez mérten. Szerencsére egyre több a tudatos gazdi, akik szem előtt tartva, hogy például kutyáik életciklusa is sokkal gyorsabb, mint az embereké, odafigyelnek arra, hogy mivel táplálják azokat.

 

(x)