Duális képzés fejlesztése a főiskolán

A „NYÍR-DUÁL” program célja a Nyíregyházi Főiskola képzési és szolgáltatási szerkezetének fejlesztése volt, elsősorban a nagy gyakorlatigényű szakok átalakításával, valamint a középiskolás tanulóknak és a főiskola hallgatóinak nyújtott, a tanulás és továbbtanulás sikerességét segítő szolgáltatásokkal. A mintegy 240 millió forint európai uniós támogatással indított programot a Nyíregyházi Főiskola és konzorciumi partnere, a Nyírségi Szakképzés-szervezési Közhasznú Társaság közösen valósította meg.

 

MEGKEZDŐDÖTT A DUÁLIS KÉPZÉS

 

A felsőoktatási intézmény 2015 szeptemberében bevezette a duális képzést, amely előkészítette többek között a közlekedésmérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszeripari mérnöki, valamint a mezőgazdasági mérnöki szakok átalakítását is. A főiskola a megye középiskoláival együttműködve, tehetséggondozó, érettségire és felvételire felkészítő tanfolyamokat szervezett, pályaorientációs és a képzési kínálatot ismertető foglalkozásokkal, illetve roadshow-kon tájékoztatta a tanulókat. A tájékoztató programsorozat keretében 38 középiskolát kerestek fel. A főiskola a hallgatók számára fizika tantárgyból felzárkóztató és angol szaknyelvi kurzust indított, s a duális képzésben részt vevő diákok számára mentori hálózatot épített ki.

 

SIKERES VOLT A PROGRAM

 

A „NYÍR-DUÁL” program lezárult, a projektzáró rendezvényt november 30-án tartották meg a Nyíregyházi Főiskolán.

– Minden célkitűzést sikerült teljesíteni – mondta dr. Szigeti Ferenc projektmenedzser. – A legfontosabb cél az volt, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a duális képzést, illetve felkészüljünk a duális képzés gyakorlati részére, valamint új duális képzési szakokat hozzunk létre. Mindezek a célok teljesültek, immáron négy képzési szakon indul el a következő év szeptemberétől a duális képzés a Nyíregyházi Főiskolán, az első duális képzésben részt vett hallgatók pedig decemberben megkezdik gyakorlatukat a 8 partnervállalatunknál.

A duális képzés jelenleg 12 hallgatóval gépészmérnök szakon folyik a Nyíregyházi Főiskolán, de a következő tanévtől a közlekedésmérnök, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, valamint a gazdálkodás és menedzsment szakon is elindul. A duális képzésben részt vevő hallgatók 30 partnervállalatnál vehetnek majd részt gyakorlati képzésben.

F. A.