DRB Bankcsoport – 13 megyét érint a kártalanítás

Az OBA 2015. március 10-én kezdte meg a DRB Bankcsoport, azaz a BRB BUDA Regionális Bank, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank betéteseinek kifizetését, amelyet várhatóan március 31-éig fejez be.

Az érintett betétesek száma 73 573 fő, a 64 ezer magánszemély közül a 2,5 millió forint alatti megtakarítással rendelkező 52 238 ügyfélnek egy hét elteltével kézbesíti a Magyar Posta a kártalanítási összeget.

– A DRB Bankcsoport kártalanítása nemcsak ügyfélszám és fizetési kötelezettség tekintetében egyedülálló az eddigi kártalanításokhoz képest, hanem azért is, mert az Magyarország jelentős részére kiterjed. A felszámolás alá vont bankok ugyanis Budapest mellett 13 megyében rendelkeztek fiókokkal. Az OBA kitettsége Somogy megyében a legnagyobb, itt közel 25 milliárd forint kártalanítást fizetünk ki ezekben a napokban. A rendkívüli összegekre tekintettel az OBA arra kéri az érintett betéteseket, hogy készpénz felvétele esetén fokozott körültekintéssel járjanak el – mondta Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője.

Az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 30 461 000 forintot meghaladó betétesek száma: 267 (összege: 17 milliárd forint).
A legtöbb kártalanítási értékhatárt (30 461 000 forint) meghaladó betétessel Baranya megye és Budapest rendelkezik (51 betétes mindkét esetben), miközben Komárom-Esztergom megyében, Tolna megyében és Zala megyében egyetlen betétesnek sem volt ezt az összeget meghaladó megtakarítása.

A legnagyobb, nem kifizethető összeg magánszemély esetében: 750 millió forint.
A legnagyobb, nem kifizethető összeg jogi személy esetében: 2,8 milliárd forint.

A legnagyobb átlagos betétnagysággal Budapest rendelkezik, 5 millió forintos átlagos betétmérettel. A kártalanításban kevésbé érintett Nógrád megyei fiókokban összesen 42 magánszemélyt és 9 vállalkozást vagy társadalmi szervezetet kártalanít az OBA.